Op 2 september 2024 lanceerde de FOD Werkgelegenheid een sensibiliseringscampagne op sociale media over de regelgeving inzake ergonomie op het werk en de preventie van musculoskeletale aandoeningen, die sinds 25 mei 2024 van kracht is. De FOD Werkgelegenheid biedt een aantal tools aan om werkgevers en welzijnsactoren te helpen deze nieuwe wettelijke verplichtingen na te leven.
Musculoskeletale aandoeningen – ook wel MSA genoemd – zijn aandoeningen die de spieren en het skelet aantasten. Hoewel MSA vaak niet worden opgemerkt, vormen ze de meest voorkomende werk gerelateerde gezondheidsproblemen in België. Maar liefst 80% van de werknemers geeft aan al eens last te hebben gehad van een musculoskeletale aandoening.
De oorzaken van MSA zijn uiteenlopend: een slecht aangepaste werkpost, het uitvoeren van herhaalde bewegingen, het verplaatsen van zware lasten, koude enzovoort. Deze aandoeningen ontstaan wanneer dezelfde lichaamsdelen langdurig worden belast, zonder dat ze voldoende rust krijgen om te herstellen.
Musculoskeletale aandoeningen ontwikkelen zich geleidelijk aan, maar de gevolgen zijn voelbaar en onomkeerbaar: rugpijn, hernia, tendinitis, carpaletunnelsyndroom, artrose en nog meer. Een preventiebeleid is essentieel om deze gevolgen te vermijden.
Musculoskeletale aandoeningen kunnen verschillende lichaamsdelen treffen:
- Pijn aan de pols is meestal te wijten aan het uitvoeren van herhaalde bewegingen van de pols, bijvoorbeeld bij het uitwringen van een dweil, het frequent gebruik van een computermuis als voorbeelden.
- Pijn aan de rug is een vaak voorkomende klacht die meestal wordt veroorzaakt door een slechte houding of bij het tillen van zware voorwerpen.
- Pijn aan de elleboog wordt meestal veroorzaakt door repetitieve, relatief zware handelingen, zoals schilderen, snoeien en timmeren.
Naast het menselijke leed, hebben MSA ook heel wat negatieve gevolgen voor de onderneming, zoals ziekteverzuim, verlies van kennis en competenties, extra werklast voor collega’s enzovoort.
Bron: Beswic.