In Nederland overlijden er meer mensen in het verkeer op de fiets dan in de auto. Het aantal fietsslachtoffers met ernstig letsel is in de afgelopen 10 jaar fors gestegen, namelijk met 27%. In 2023 waren er 76.400 fietsers die op de Spoedeisende Hulp belandden. 

48.700 van alle fietsslachtoffers die de Spoedeisende Hulp bezochten in 2023 hadden ernstig letsel. Bij één op de zes gevallen was er sprake van hersenletsel en bij 55-plussers betrof het zelfs één op de vijf gevallen. Door een helm te dragen, kun je veel ellende voorkomen. Onderzoek laat zien dat helmgebruik de kans op hersenletsel met één derde verlaagt en de kans op hoofdletsel wordt zelfs 62% lager. Dit geldt voor alle fietsers, dus ook volwassenen.

Artsen, belangenorganisaties en VeiligheidNL moedigen het gebruik van een helm aan. Een fietshelm beschermt het hoofd via de schuimlaag in de helm. De laag veert mee en vermindert zo de impact op de hersenen. Om de schuimlaag heen zit de gladde, harde buitenkant van de helm. Deze buitenkant is glad, zodat hij makkelijk over de grond kan glijden en zo voor weinig weerstand zorgt. Dit verkleint de kans op nekletsel. De buitenkant is hard, zodat de helm de kracht van de klap kan verdelen over een groter oppervlak. Daarnaast beschermt de harde buitenkant het hoofd tegen het binnendringen van scherpe voorwerpen. Het bandje onder de kin zorgt ervoor dat de helm op het hoofd blijft zitten.

Fietsslachtoffers zijn relatief vaak ouderen. Ouderen lopen ook vaker ernstig letsel op dan jongere fietsers. Bovendien zien we in de afgelopen jaren een aanzienlijke stijging van het aantal fietsslachtoffers van 55 jaar en ouder. Het landelijke programma Doortrappen heeft de ambitie dat ouderen zo lang mogelijk veilig blijven fietsen. 

Bron: VeiligheidNL