Automatische externe defibrillatoren (AED) die op publieke plaatsen staan of in een voertuig aanwezig zijn, moet je registreren. De FOD Volksgezondheid neemt de AED in een databank op. Momenteel zijn er ca. 14.000 apparaten geregistreerd.
Een AED is een draagbaar apparaat dat bij een hartaanval een schok toedient, die het hartritme kan herstellen. Momenteel is er geen publieke lijst met geregistreerde automatische externe defibrillatoren (AED), maar door te mailen naar aed-dea@health.fgov.be kan je deze wel bekomen.
Er zijn al ca. 14.000 apparaten geregistreerd. Er is evenwel geen globale overzichtskaart (met geo-coördinaten) waar je ze ingepland kan zien. Wel kan je de locaties bij bepaalde gemeenten en steden op hun website vinden via google maps.
Elk jaar zouden in ons land 10.000 mensen af te rekenen krijgen met een hartstilstand die toeslaat buiten een ziekenhuis. Volgens cijfers van het Rode Kruis overleeft niet meer dan 10% van de slachtoffers een dergelijke hartaanval. Door binnen de 5 minuten te starten met reanimatie en door gebruik te maken van een AED of automatische externe defibrillator kunnen de overlevingskansen van het slachtoffer met maar liefst 70% verhoogd worden.
Met het geven van enkel borst compressies en beademing kan je het hart niet laten resetten. Het belang van voldoende en altijd toegankelijke AED’s is dus duidelijk. Maar precies hiermee zou er net in België een groot probleem zijn, beweren vele artikels. Het programma Fact checkers op VRT trok op onderzoek uit en ging op zoek naar een lijst van alle publiek toegankelijke AED’s in ons land. Hoewel iedereen zo’n lijst gemakkelijk zou moeten kunnen opvragen bij de FOD Volksgezondheid, blijkt het toch niet zo simpel te zijn om die te bemachtigen. Ook als er wordt nagegaan hoe accuraat deze lijst is, zijn er twijfels. Meer informatie
- Automatische externe defibrillatoren (AED)
- Factcheckers: Defibrillatoren redden levens, maar zijn niet goed vindbaar
Bron: FOD Volksgezondheid, VRT NWS