Om de bevolking bewust te maken van het CO-gevaar, lanceren Siebenga, het Antigifcentrum en de Brandweer van Brussel een campagne over verschillende maanden. Vanaf oktober, wanneer de mensen de verwarming opnieuw aanzetten, wordt het risico op CO-vergiftging namelijk groter.
Koolstofmonoxidevergiftiging is in België de dodelijkste vorm van vergiftging die bij het Antigifcentrum wordt gemeld. Tussen 2018 en 2023 stierven er per jaar maar liefst gemiddeld 19 mensen. In Brussel zijn er gemiddeld drie doden per jaar.
De klachten bij een CO-vergiftiging zijn: hoofdpijn, misselijkheid, duizeligheid en in ernstige gevallen verliezen slachtoffers het bewustzijn met eventueel de dood tot gevolg. Bij verdachte symptomen is het absoluut noodzakelijk om meteen het nummer 112 te bellen.
Koolstofmonoxide (CO) komt vrij bij onvolledige verbranding van brandstoffen zoals gas, petroleum of steenkool. Vergiftigingen zijn voornamelijk te wijten aan verwarmingstoestellen, fornuizen, schoorstenen of boilers die slecht zijn onderhouden. Ventileren en installaties onderhouden is de sleutel tot veiligheid.
Er wordt gesensibiliseerd aan de hand van radiospot, wedstrijden om een CO-melder te winnen, de verdeling van flyers, straatinterviews en filmpjes op het YouTube-kanaal van Siebenga.