Stel dat u betrokken raakt bij een arbeidsongeval. In de nasleep komt u erachter dat uw werkgever geen risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) heeft opgesteld. Wat zijn dan uw rechten
Een RI&E is een rapport met alle risico’s voor de gezondheid en veiligheid van de werknemers, binnen het bedrijf tijdens het uitvoeren van de werkzaamheden.
In dit rapport komt tevens naar voren welke risico beperkende maatregelen al van kracht zijn.
Alle werkgevers die personeel in dienst hebben, moeten een RI&E opstellen. Inhuurkrachten, stagiaires, uitzendkrachten en vrijwilligers vallen ook onder personeel. Het opstellen van een RI&E en het opstellen van een Plan van Aanpak is wettelijk verplicht. Uw werkgever moet de RI&E bovendien laten toetsen door een gecertificeerde arbodeskundige.
Het is dus verplicht om een RI&E op te stellen als werkgever. Maar hoe vertaalt dit zich naar letselschadezaken? We leggen het aan u uit aan de hand van het Pelowski/Vernooy Transport en BTS arrest.
Tijdens het lossen van tuinmachines loopt een werknemer voetletsel op. De werknemer stelt de werkgever aansprakelijk op grond van:
Artikel 7:658 BW: werkgeversaansprakelijkheid;
Artikel 7:611 BW: omdat de werkgever geen ongevallenverzekering heeft afgesloten.
De werknemer is van mening dat de werkgever zijn zorgplicht heeft geschonden. De kantonrechter en het hof wijzen de claim echter af. Maar de Hoge Raad oordeelt anders.
De werknemer voert aan dat de werkgever geen RI&E had opgesteld. Het hof is daar bij de beoordeling van de zorgplicht echter aan voorbij gegaan. De Hoge Raad is het op dit punt met de werknemer eens. Heeft de werkgever geen RI&E opgesteld? Dan dient dit te worden meegenomen in de beoordeling van de zorgplicht van de werkgever. In dit geval heeft de werkgever niet aan zijn zorgplicht voldaan. De Hoge Raad oordeelt dan ook dat de werknemer recht heeft op schadevergoeding.
U heeft vrijwel altijd recht op schadevergoeding na een bedrijfsongeval. Zeker als uw werkgever geen RI&E heeft opgesteld. Wij begrijpen echter dat u het lastig vindt om uw werkgever aansprakelijk te stellen. U wilt de verhoudingen niet op scherp stellen. Of uw baan verliezen. Een goede werkgever zal het u echter niet kwalijk nemen als u een schadevergoeding eist. Bovendien is een goede werkgever ook vrijwel altijd goed verzekerd tegen arbeidsongevallen.
Bij claimen van een schadevergoeding kunnen de emoties hoog oplopen waardoor de arbeidsrelatie alsnog op scherp kan komen te staan.
Schakel altijd de hulp in van een ervaren jurist.
Bron: JBL&G