Delen op facebook
Delen op twitter
Delen op linkedin

Acrobaat valt van grote hoogte

Circusvoorstellingen staan bekend om de spectaculaire stunts en levensgevaarlijke capriolen die de acrobaten uithalen. De andere kant van de medaille is dat deze spectaculaire stunts gepaard gaan met grote risico’s. Op een avond ging het dus gruwelijk mis. Het gebruikelijke gejuich en gejoel verstomde en het werd doodstil in de circustent toen de acrobaat zijn evenwicht verloor en van circa 4 meter naar beneden viel. Het ongeluk gebeurde tijdens het uitvoeren van ‘Het Rad des Doods’. Dit is een wereldwijd populaire act met een grote installatie met aan beide kanten twee wielen.

Het is bijna onmogelijk om bij het ‘Rad des Doods’ veiligheidsmaatregelen te nemen. Het spannen van een net gaat niet en verschillende zekeringen zouden de acrobaten hinderen tijdens het uitvoeren van de stunts. Acrobaten zijn professionals, topsporters en ze bereiden zich maximaal voor op welke stunt dan ook. De circusartiesten zijn zelf verantwoordelijk voor de risico’s die ze nemen tijdens de act. De afweging tussen veiligheid en spectaculaire stunts is een eeuwige spagaat waar de artiesten mee te maken hebben.

Als circussen in Nederland personeel in dienst hebben, dan zijn ze gebonden aan de Nederlandse Arbeidsomstandighedenwet. Echter, de meeste circussen werken met reizende gezelschappen of met zelfstandigen. In dat soort gevallen stelt de arbeidsinspectie geen onderzoek in als er een ongeluk gebeurt.

Wordt er dan helemaal niks aan de veiligheid gedaan in circussen? Jawel, circussen en artiesten zijn wel bewust bezig met veiligheid. Zo krijgen circusartiesten in opleiding les in veiligheidsmaatregelen. Ze bespreken de risico’s van iedere actie en proberen deze zo klein mogelijk te kunnen maken. Zo werken ze bijvoorbeeld met matten die een eventuele val kunnen breken.

Wat betreft veiligheid ontwikkelt zich een positieve trend binnen de circuswereld. Gezekerde acts zijn namelijk geen taboe meer.

Bron: Kader Group