Arbeidshygiënist (AH)

vacature arbeidshygienist 

Als arbeidshygiënist ondersteun je de implementatie van het arbeidshygiënische beleid, met als basis de uitvoering Risico Inventarisaties en –Evaluaties (RI&E’s) en de bewaking van de opvolging van het hieruit voortkomende plan van aanpak. Je initieert continue verbetering van arbeidshygiëne op de werkplek, door het gericht voorstellen van maatregelen om blootstelling aan aan chemische stoffen te beperken of minimaliseren.

Belangrijk daarbij is dat het begrijpelijk is voor de mensen op de werkvloer. Met jouw proactieve communicatiestijl zorg je ervoor dat je mensen beinvloedt om steeds veiliger te werken. Je adviseert de verschillende productie- en researchafdelingen bij vragen met betrekking tot wettelijke verplichtingen, blootstelling aan gevaarlijke stoffen en arbeidshygiëne. Je werkt binnen de afdeling QHSE waar je directe collega’s ieder hun eigen specialiteit hebben zoals milieu, procesveiligheid, arbeidsveiligheid, security en regulatory affairs.

Functie-inhoud

 • R&IE’s actualiseren en eventueel toetsen.
 • Procedures actualiseren en afstemmen met stakeholders.
 • Coördineren en uitvoeren van arbeidshygiënische metingen. Rapportage van de resultaten en opvolging van de resultaten aan de hand van de arbeidshygiënische aanpak.
 • Uitvoeren van arbo-veiligheids audits.
 • Als arbeidshygiënist ben je tevens aangesteld als preventiemedewerker voor de gehele locatie.

FUNCTIE-EISEN 

 • HBO werk- en denkniveau.
 • Minimaal 3 jaar relevante werkervaring op het gebied van arbeidshygiëne binnen de (chemische) procesindustrie.
 • Gecertificeerd zijn om RE&E’s om te toetsen is een absolute pré.
 • Een succesvol afgeronde HVK opleiding met specialisatie arbeidshygiëne.
 • Je op de hoogte houden van de ontwikkelingen in de relevante wet- en regelgeving, ondermeer Arbowet en REACH stoffenwetgeving.
 • Goede mondelinge en schriftelijke beheersing van de Nederlands en Engels taal.
 • Communicatieve vaardigheden en contactuele eigenschappen om o.a. te netwerken en contacten met collega’s op locatie en wereldwijd te kunnen opbouwen en onderhouden.
 • Adviesvaardigheden: een visie over complexe materie vanuit een niet-hiërarchische positie op strategisch niveau kunnen overbrengen.

vacature arbeidshygienist | Veelgestelde vragen

Voor beginnende arbeidshygiënisten met weinig ervaring kan het salaris aan de lagere kant van dit bereik liggen, terwijl ervaren professionals met meer verantwoordelijkheden en expertise mogelijk een hoger salaris verdienen.

Het is belangrijk op te merken dat salarissen in de loop van de tijd kunnen veranderen en dat deze cijfers slechts een algemeen beeld geven.

Arbeidshygiëne verwijst naar de wetenschap en praktijk van het identificeren, beoordelen en beheersen van fysieke, chemische, biologische en ergonomische factoren op de werkplek die van invloed kunnen zijn op de gezondheid en het welzijn van werknemers. Het hoofddoel van arbeidshygiëne is om werkomgevingen veilig en gezond te maken, zodat werknemers worden beschermd tegen potentiële gevaren en gezondheidsrisico’s.

De term “hygiëne” verwijst in dit verband naar een breed scala aan factoren die de werkomstandigheden kunnen beïnvloeden, waaronder:

 1. Fysieke factoren: Dit omvat aspecten zoals lawaai, trillingen, temperatuur, luchtvochtigheid, verlichting en ergonomie. Arbeidshygiënisten richten zich op het minimaliseren van de blootstelling van werknemers aan ongunstige fysieke omstandigheden die schadelijk kunnen zijn voor hun gezondheid.

 2. Chemische factoren: Hieronder vallen blootstelling aan gevaarlijke chemicaliën, giftige stoffen, dampen, gassen en andere chemische agentia op de werkplek. Arbeidshygiënisten beoordelen de risico’s en implementeren maatregelen om werknemers te beschermen tegen schadelijke chemische blootstelling.

 3. Biologische factoren: Dit omvat blootstelling aan bacteriën, virussen, schimmels en andere biologische agentia die ziektes kunnen veroorzaken. Arbeidshygiënisten werken aan het minimaliseren van de verspreiding van infectieziekten op de werkplek.

 4. Ergonomische factoren: Deze omvatten aspecten van de werkplek die van invloed zijn op de lichamelijke belasting van werknemers, zoals werkplekontwerp, houding en bewegingen. Arbeidshygiënisten richten zich op het verminderen van werkgerelateerde musculoskeletale aandoeningen en andere ergonomiegerelateerde problemen.

Arbeidshygiënisten voeren risicobeoordelingen uit, stellen beheersmaatregelen voor, houden toezicht op naleving van veiligheidsprotocollen en verstrekken training en bewustwording aan werknemers om een veilige en gezonde werkomgeving te bevorderen.

vacature arbeidshygienist
vacature arbeidshygienist