Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Als je pauze hebt: beweeg!

Als (internationaal) vrachtwagenchauffeur zit je veel en lang achter elkaar, wat gezondheidsrisico’s met zich meebrengt. Zo leidt lichamelijke onderbelasting tot een verhoogde kans op hart- en vaatziekten, diabetes, depressie en zelfs vroegtijdig overlijden.

Je mag maximaal 4,5 uur achter elkaar rijden en per dag maximaal tien uur achter het stuur zitten. Tijdens het rijden kun je niks doen. Je moet de weg en het stuur in de gaten houden. Een sporttherapeut bracht verandering daarin met het geven van rek- en strekoefeningen.

Voordat de chauffeur gaat rijden stelt hij zijn stoel goed in en probeert goed op zijn voeding te letten. Ook wandelt hij: veel vrachtwagenchauffeurs zetten hun wagen met draaiende motor aan de pomp, lopen even naar binnen voor een gehaktbal met mayonaise en gaan weer verder. Een meerderheid van de chauffeurs is niet bewust bezig met bewegen. Maar meer bewegen is veel beter voor je. Je hebt maar één lichaam.

De tip: Als je pauze hebt: beweeg! Zorg dat je spieren soepel blijven. Zet je vrachtwagen zo ver mogelijk van de pomp, zodat je wel moet lopen, ook al is het slecht weer. Als je lekker in je vel zit omdat je geen last hebt van stramheid of lichamelijke kwaaltjes is het een stuk makkelijker om plezier te hebben.

Bron: Arboportaal.