In Nederland gebeuren dagelijks arbeidsongevallen waarbij mensen gewond raken of overlijden. Het is daarom belangrijk om arbeidsongevallen te voorkomen en van deze ongevallen te leren.
Arbeidsongevallen moeten volgens de Arbeidsomstandighedenwet direct door de werkgever aan de Nederlandse Arbeidsinspectie (NLA) worden gemeld.
Volgens de Arbeidsomstandighedenwet is een arbeidsongeval een gebeurtenis op het werk of in werktijd die (vrijwel) onmiddellijk leidt tot de dood of schade aan de gezondheid en met verzuim tot gevolg.
Het kan gaan om een ongeval in een bedrijf, in een instelling, op een (bouw)locatie of bij het werken aan de weg. Ongevallen die plaatsvinden op de openbare weg kunnen dus ook onder de definitie van arbeidsongeval vallen. In de regel is er echter géén sprake van een arbeidsongeval als het letsel ontstaat tijdens het naar of van het werk rijden (woon-werkverkeer).
Arbeidsongevallen moeten volgens de Arbeidsomstandighedenwet direct worden gemeld als:
- het slachtoffer opgenomen wordt in het ziekenhuis;
- er sprake is van blijvend letsel;
- het slachtoffer overleden is aan de gevolgen van het ongeval.
Onder ‘ziekenhuisopname’ geldt ook een (dag)opname van slechts enkele uren. Bijvoorbeeld voor een operatie of ingreep door een specialist, (plastisch) chirurg of orthopeed. Onder ‘blijvend letsel’ worden ook chronische lichamelijke en psychische klachten verstaan.
Wanneer later pas blijkt dat er sprake is van een ziekenhuisopname of blijvend letsel dan moet de werkgever het ongeval alsnog direct melden zodra dit bekend is.
Twijfelt u of het arbeidsongeval moet worden gemeld? Meld dan het ongeval. De NLA beoordeelt of het ongeval melding plichtig is.
Volgens de Arbeidsomstandighedenwet is de werkgever verplicht om een registratie bij te houden van:
- alle gemelde arbeidsongevallen;
- ongevallen die hebben gezorgd voor meer dan 3 dagen verzuim.
De werkgever registreert tenminste de datum en aard van het ongeval. Werknemers mogen deze informatie inzien.
Op de NLA website staat een voorbeeld van een ongevallenregister. U kunt dit formulier downloaden en zelf invullen. Door dit formulier in te vullen en te bewaren voldoet u aan de verplichting om een ongevallenregistratie bij te houden.
Een ongevalsonderzoek vindt zo snel mogelijk na de melding plaats. De Arbeidsinspectie vraagt altijd de ongevalssituatie zo veel mogelijk in tact te laten, zodat de inspecteur zich een goed beeld kan vormen over de gebeurtenissen. De inspecteur zal ook betrokkenen en getuigen horen.
De NLA stelde voorheen bij meldingsplichtige arbeidsongevallen doorgaans zelf een onderzoek in naar het ongeval en naar een mogelijke overtreding van de Arbeidsomstandighedenwet in samenhang met het ongeval.
Vanaf 1 januari 2023 zet de Arbeidsinspectie in op een nieuwe innovatieve werkwijze op het gebied van ongevalsonderzoeken. Nieuw in deze aanpak is de mogelijkheid voor een werkgever om zelf een rapportage op te stellen naar de toedracht en oorzaken van het ongeval, inclusief verbeterplan. De inzet van de werkgeversrapportage is vanaf 1 januari 2023 de nieuwe standaardaanpak. Het ongevalsonderzoek zoals van oudsher uitgevoerd door de toezichthouder wordt niet losgelaten en ingezet daar waar nodig.
Vooralsnog geldt deze beleidsregel voor de NLA. De mogelijkheden om deze beleidsregel ook van toepassing te laten zijn op andere toezichthouders wordt al wel onderzocht.
Bron: NLA.