Delen op facebook
Delen op twitter
Delen op linkedin

Bijna-incidenten zijn cadeautjes

Een bijna-incident is zeer waardevol, want blijkbaar is er een situatie die potentieel gevaarlijk is. Bedrijven die goed registreren, kunnen dus ongevallen voorkomen.

Een ongeval op de werkvloer heeft een enorm effect op een bedrijf. In de eerste plaats voor de getroffen werknemer, die soms lange tijd uit de roulatie is of in het ergste geval overlijdt. Daarnaast is de materiële schade vaak groot, ligt het bedrijf stil en komen er allerlei instanties langs om onderzoek te doen. De kosten kunnen enorm oplopen en een behoorlijke imagoschade opleveren. In veel gevallen is een ongeval te voorkomen, want vaak blijkt achteraf dat collega’s bijna hetzelfde hebben meegemaakt. Alleen hebben ze de ernst er niet van ingezien om het te melden. De een noemt het een incident, de ander een kleinigheidje. Wanneer is het een bijna-incident en wanneer niet?”

Het is belangrijk om de verschillen tussen een ongeval, een incident of een bijna-incident goed te definiëren. Een incident is een vervelende gebeurtenis die plots plaatsvindt, waarbij geen letsel is. Een ongeluk is een onverwachtse gebeurtenis met flinke schade of letsel. Een bijna-incident is een stuk lastiger. Dan hebben we het over een gebeurtenis die heeft plaatsgevonden en die hád kunnen leiden tot schade of letsel. Deze missers zijn cadeautjes.

Hoe meer je er registreert, des te beter kun je echte incidenten voorkomen. Als een bijna-incident zich twee keer heeft voorgedaan, kun je erop rekenen dat het de derde keer misgaat. Denk bijvoorbeeld aan een doos die bijna van de pallet valt. Je weet, die gaat een keer vallen.

Er zijn bedrijven die vragen om minimaal per jaar vijf bijna-incidenten te melden. Als dat bruikbare en betrouwbare informatie oplevert, kan zoiets werken. Het kweken van bewustzijn over wat de verschillen zijn en wanneer medewerkers aan de bel moeten trekken, is beter.

Wie de veiligheidspiramide kent, weet dat een ernstig ongeval gelijkstaat aan een x-aantal meldingen. Heb je de registratie op orde en de opvolging daarvan, dan kunnen incidenten en ongevallen worden voorkomen. Maak een verbeterplan samen met de betrokkenen op de werkvloer en ga aan de slag.

In sommige gevallen van een ongeval of incident is een bedrijf verplicht dat te melden. Als er een ongeval plaatsvindt, moet in een drietal gevallen de Arbeidsinspectie worden ingelicht: bij overlijden, bij blijvend letsel en bij een ziekenhuisopname. Bedrijven met een milieuvergunning kunnen hierin lezen wanneer ze een melding moeten doen. In veel gevallen is dat bij de omgevingsdienst.

Bron: evofenedex.