Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Over 1,5 jaar dieselvrachtauto taboe in zero-emissiezone

Afgelopen maand is er bij 41.500 bedrijven en particulieren die 1 of meer vrachtauto’s bezitten een brief van de RDW op de mat gevallen. Ondernemers die deze brief krijgen, hebben 1 of meerdere vrachtauto’s die vanaf 1 januari 2025 mogelijk niet meer in bepaalde delen van binnensteden of de logistieke straten van Schiphol mogen rijden.

Op 1 januari 2025 worden in verschillende Nederlandse steden namelijk zero-emissiezones (ZE-zones) ingevoerd. In deze zones is het niet meer toegestaan om met een dieselbestel- of dieselvrachtauto rond te rijden. Niet alleen steden voeren ZE-zones in, ook Schiphol gaat een dergelijke zone invoeren voor de logistieke straten van de terminal van Schiphol Centrum.

Er komt wel een overgangsregeling voor dieselvrachtauto’s, maar die beperkt zich tot Euroklasse 6-motoren en geldt alleen voor bepaalde leeftijden van voertuigen. De leeftijd wordt bepaald op basis van het kenteken (datum eerste toelating, oftewel DET) op 1 januari 2025. De regeling ziet er als volgt uit:

  • Euroklasse 6-bakwagens die op 1 januari 2025 maximaal 5 jaar oud zijn (DET vanaf 1 januari 2020), hebben tot 1 januari 2030 toegang tot de ZE-zones.
  • Euroklasse 6-opleggertrekkers die op 1 januari 2025 maximaal 8 jaar oud zijn (DET vanaf 1 januari 2017), hebben tot 1 januari 2030 toegang tot de ZE-zones.

Let op: Euroklasse 6-vrachtauto’s die ouder zijn dan bovenstaande leeftijden hebben vanaf 1 januari 2025 dus geen toegang meer tot de ZE-zones. Houd er ook rekening mee dat alle nieuwe bestel- en vrachtauto’s die vanaf 1 januari 2025 op kenteken worden gezet, een zero-emissieaandrijving moeten hebben om een ZE-zone in te mogen rijden.

Meer informatie over de ZE-zones en de overgangsregeling voor dieselvrachtauto’s staat op de website.

Buiten de ZE-zones mogen dieselvrachtauto’s natuurlijk nog wel gebruikt worden en de grootte van de ZE-zones verschilt sterk per stad. Steden als Rotterdam en Amsterdam krijgen een relatief grote zone, maar in veel andere steden beslaat de zone alleen een gebied in de binnenstad.

Bron: evofenedex.