Delen op facebook
Delen op twitter
Delen op linkedin

Een heftruckcertificaat is niet verplicht

Vanuit Arbowetgeving wordt deskundigheid voor het rijden op een intern transportmiddel, zoals de heftruck, vereist. Ook stelt deze wetgeving dat een werkgever zijn werknemers een veilige werkplek moet garanderen. Een verzekeraar kan dit als voorwaarde in een verzekeringspolis opnemen. Je kunt stellen dat een werknemer die niet goed weet hoe hij veilig met een heftruck moet werken, gevaar kan opleveren voor zichzelf en anderen. Een werknemer die met een heftruck werkt, of dit nu incidenteel of fulltime is, moet dus geschoold zijn in het werken met een heftruck.

Een medewerker wordt deskundig als hij een heftruckopleiding volgt. Maar hij moet zijn kennis en vaardigheden ook actueel houden. Dit kan door middel van een herhalingscursus bij een erkende opleider met gecertificeerde docenten. Het volgen van een heftruckopleiding bij een opleider betekent dat de cursist er zeker van is dat hij de juiste instructie en kennis krijgt om veilig met een heftruck te kunnen werken. Het certificaat bewijst dit. En een heftruckcertificaat halen levert ook meer efficiency op.

Een heftruckopleiding mag ook door een werkgever zelf worden gegeven. Daarbij geldt wel dat degene die de opleiding geeft, zijn deskundigheid moet kunnen aantonen (hij in het bezit moet zijn van een heftruckdiploma). Ook moet het bedrijf registreren wanneer de opleiding heeft plaatsgevonden, aan wie en door wie de opleiding is gegeven en uit welke onderdelen deze opleiding bestond. Dit kan administratieve rompslomp geven en er is geen toets of degene die de instructie ontvangt alles wel goed heeft begrepen

Bron: evofenedex.