Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Focus op de weg niet op je gsm

Negen op de tien Vlaamse autobestuurders gebruiken tijdens het rijden een of andere functie van de mobiele telefoon, vooral navigatie en muziek. Uit een bevraging van de VSV blijkt dat een groot deel van de bestuurders al voorrang geeft aan veiligheid tijdens het rijden. Om nog meer Vlamingen aan te zetten de gsm verantwoord te gebruiken, lanceert VSV een nieuwe campagne: “Focus op de weg, niet op je gsm”.

Een veilige rit begint met een goede voorbereiding. Stel je route op voorhand in of zet je favoriete muziek klaar voor je begint te rijden. Dan ben je niet alleen veiliger, maar ook veel comfortabeler onderweg.

  1. Connecteer je telefoon met het multimediasysteem van je wagen,
  2. Stel vervolgens je navigatie of muziek in en
  3. Leg tot slot je toestel uit het zicht.

Zo hou je je ogen op de weg en je handen aan het stuur en rij je gefocust en ontspannen. Volgens de wegcode mag je je telefoon tijdens het rijden enkel gebruiken, vasthouden of manipuleren als het toestel in een geschikte houder zit. Je gsm gebruiken of bedienen wanneer het toestel los op je schoot, op de middenconsole of op de passagierszetel ligt, is dus verboden. Hetzelfde geldt voor andere mobiele apparatuur met een scherm, zoals gps-toestellen of mediaspelers. De nieuwe regels zijn sinds maart 2022 van kracht.

Slechts 37 % van de Vlaamse automobilisten schat de kans hoog in dat ze een boete krijgen als ze deze regels overtreden, zo blijkt uit de recentste gedragsbevraging van de VSV. Nochtans betrapte de politie van januari tot juni vorig jaar in Vlaanderen 36.703 bestuurders op ongeoorloofd gsm-gebruik tijdens het rijden.

Het gaat om een overtreding van de derde graad. Bestuurders die worden betrapt, riskeren een onmiddellijke inning van 174 euro plus administratieve kosten. Bij dagvaarding voor de politierechtbank kan de rechter boetes opleggen van 240 tot 4000 euro en ook een verval van het recht tot sturen behoort tot de mogelijkheden. Beginnende bestuurders moeten minstens het theorie- of praktijkexamen opnieuw afleggen alvorens ze opnieuw mogen rijden. Bij herhaling gelden nog strengere straffen.

In Belgisch Limburg gelden er vanaf 1 februari zelfs nog strengere regels. Wie zijn gsm of eender welk ander mobiel apparaat met scherm gebruikt terwijl hij met een motorvoertuig rijdt, zal vanaf 1 februari 2024 zijn rijbewijs onmiddellijk voor vijftien dagen moeten inleveren. Daarna zal ook een boete zal volgen. Met de nieuwe maatregel wil het parket en de politie in Limburg een duidelijk signaal geven. Volgens studies is er in 8 % van de dodelijke ongevallen sprake van gsm-gebruik. De afgelopen jaren hebben de politiediensten al herhaaldelijk actiegevoerd tegen gsm-gebruik achter het stuur. Telkens werden grote aantallen bestuurders betrapt.

Bron: Vlaamse Stichting Verkeerskunde