Delen op facebook
Delen op twitter
Delen op linkedin

Zo zorg je dat je blusmiddel klaar is voor de volgende keer

Blusmiddelen kunnen echte levensredders zijn. Om ervoor te zorgen dat ze hun werk kunnen doen op het moment dat het nodig is, is het van groot belang ze regelmatig te controleren, onderhouden en/of vervangen. In dit artikel de belangrijkste vragen met betrekking tot het controleren van blusmiddelen. 

Een blusmiddel is leeg wanneer er niks meer uit de blusser komt bij het activeren van de hendel. Controleer nooit of een CO2-blusser leeg is door je hand of een ander lichaamsdeel voor of op de spuitmond te houden, want het gas heeft een temperatuur van 80 graden onder nul en dat kan leiden tot ernstige brandwonden.

Een blusmiddel is te gebruiken zolang er voldoende blusmiddel aanwezig is en de druk nog voldoende is. Laat dit na gebruik controleren door een erkend bedrijf. Een poederblusser is maar één keer te gebruiken. Laat na gebruik de poederblusser hervullen of vervangen.

Een blusmiddel moet worden vervangen als hij beschadigd is, niet goed functioneert of niet meer voldoende druk heeft. Een poederblusser moet na elk gebruik worden vervangen. Een lege of niet meer te gebruiken blusmiddel kan naar een erkend inzamelingspunt voor afval worden gebracht.

Het belangrijk om de blusmiddelen regelmatig te controleren. Ligt de uiterste houdbaarheidsdatum nog in de toekomst? Is de verzegeling niet verbroken en zijn de middelen nog goed toegankelijk? Met andere woorden: staan er geen spullen in de weg? Voer die controle minstens eens per jaar uit. Of laat die controle verzorgen door een gecertificeerd bedrijf.

Het is ook van groot belang om te zorgen dat de blusmiddelen op de juiste plekken staan, want zeker bij een brand wil je niet misgrijpen. Constateer je afwijkingen? Tijd voor actie! Je hoopt blusmiddelen nooit nodig te hebben, maar áls ze nodig zijn, moet je ze haast blindelings kunnen te vinden. Daarmee kun je heel wat leed voorkomen.

Bron: BHV.nl