Delen op facebook
Delen op twitter
Delen op linkedin

Leidinggeven binnen de handel en logistiek

Als leidinggevende binnen de handel en logistiek heb je een belangrijke rol. Niet alleen moet je zorgen dat alle logistieke activiteiten soepel lopen, maar ook heb je een belangrijke taak in het ondersteunen, ontwikkelen en motiveren van je medewerkers. Je hebt veel vaardigheden en kennis nodig om de uitdagingen en kansen aan te pakken om je team te helpen de doelstellingen van het bedrijf te halen.

Daarbij kun je denken aan:

 • Het hebben van een duidelijke visie, bijvoorbeeld over hoe de klanttevredenheid, kostenreductie of de efficiëntie van operationele processen kan worden verbeterd.
 • Communicatievaardigheden. Een van de belangrijkste vaardigheden van een succesvolle logistieke leider is het vermogen om effectief te communiceren.
 • Probleemoplossende vaardigheden. Als logistieke leidinggevende word je vaak geconfronteerd met complexe problemen en uitdagingen die je snel moet oplossen.
 • Inspirerend en motiverend zijn. Om je medewerkers te boeien en te binden moet je ze kunnen inspireren en motiveren om zo hun beste werk te leveren.
 • Samenwerken. Je moet goed kunnen samenwerken met bijvoorbeeld andere afdelingen, je medewerkers en met leveranciers om alle activiteiten zo goed mogelijk af te stemmen.
 • Leidinggevende kwaliteiten. Afhankelijk van de situatie kun je verschillende soorten leiderschapsstijlen gebruiken.
 • Technologisch inzicht. Als leidinggevende hoor je te begrijpen hoe technologie kan worden gebruikt om processen te verbeteren en om efficiëntie te verhogen.

Om succesvol leiding te geven binnen de logistiek heb je dus een combinatie van verschillende vaardigheden nodig.

Wat kun je als leidinggevende concreet doen om successen te boeken, samen met je medewerkers? Een aantal tips:

 1. Investeer tijd in je medewerkers.
 2. Stel duidelijke doelen en verwachtingen.
 3. Communiceer effectief.
 4. Moedig samenwerking aan.
 5. Zorg voor training en ontwikkeling.
 6. Wees een rolmodel, geef zelf het goede voorbeeld.
 7. Zorg voor een veilige en gezonde werkomgeving voor je medewerkers en heb daarbij aandacht voor ergonomie en arbeidsomstandigheden.

Bron: evofenedex.