Delen op facebook
Delen op twitter
Delen op linkedin

Nederlandse werknemers zitten gemiddeld 10,7 uur op een doordeweekse dag

Tijdens de coronapandemie en door het thuiswerken nam het aantal zituren toe. Dit blijkt uit cijfers van TNO, die in de fact sheet ‘Zitten tijdens werk 2022’ staan. Uit nieuwe cijfers van het RIVM in samenwerking met het CBS blijkt dat het aantal uren dat Nederlandse werknemers gemiddeld op een doordeweekse dag zitten is gestegen.

Het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid zat niet stil en startte al eerder een campagne om werkenden met een zittend beroep bewust te maken van de risico’s van lang zitten en weinig bewegen tijdens werk. Dit is helaas niet te compenseren door drie keer per week te gaan sporten. Dit geldt voor zowel beeldschermwerkers als chauffeurs. Wanneer het zitten met beeldschermwerk wordt gecombineerd, is er ook sprake van een verhoogde kans op klachten aan armen, nek en schouders. Juristen, accountants en software- en app-ontwikkelaars zijn koploper met een gemiddelde zittijd van minstens 7,5 uur per dag.

Van alle sectoren scoort de ICT-sector het hoogst met een gemiddelde zittijd van 7,2 uur per tijdens het werk. Gelukkig is de oplossing vrij simpel: regelmatig even opstaan en bewegen.

Om werkenden met een zittend beroep bewust te maken van de risico’s van lang zitten en weinig bewegen tijdens de werkdag werd vanuit de campagne een aantal middelen ontwikkeld die daarbij helpen. Op de campagnewebsite vinden werkenden verder instructievideo’s. Download de nieuwe fact sheet van TNO over zitten tijdens werk hier.

De Nationale Beweegminuut is een initiatief van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en onderdeel van de campagne ‘Elk halfuur, even bewegen. Zet ook de stap’. Ga naar www.denationalebeweegminuut.nl voor meer informatie. Op de website vind je instructievideo’s, webinars, een toolkit en verdere informatie om je als werknemer of werkgever te helpen vaker tijdens een werkdag te bewegen. Ook kunnen werknemers zich registreren voor het beweegrecord.

‘De Nationale Beweegminuut’ van Willie Wartaal is via Spotify te beluisteren.

Bron: Arboportaal.