Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Nieuwe regels in 2023 voor exporteurs

Internationaal ondernemen is een vakgebied dat nooit stilstaat. De wijzigende wet- en regelgeving zorgt ervoor dat er ook in 2023 weer uitdagingen zijn. Ook dit jaar directe wijzigingen en veranderingen om rekening mee te houden.

Net als dit jaar zal in 2023 de verpakkingsbelasting in Nederland en de Europese Unie (EU) een belangrijk onderwerp zijn. In Nederland kennen wij de Afvalbeheersbijdrage Verpakkingen (voorheen de verpakkingenbelasting) en de statiegeldregeling. Vanaf 1 januari 2023 komt er statiegeld op blikjes met water, frisdrank, bier en andere zwakalcoholhoudende dranken. Binnen de EU stellen onder andere Duitsland, Italië en Spanje al verpakkingseisen, waarbij de laatste twee landen belasting heffen op plastic. De verwachting is dat meer landen dit voorbeeld zullen volgen.

Wie exporteert naar Egypte via luchtvracht, zal na de jaarwisseling – net als bij zeevracht – gebruik moeten maken van het Advance Cargo Information-aangiftesysteem. Deze verplichting was eerder al bekendgemaakt, waarna de Egyptische overheid de invoering van het douaneaangiftesysteem voor luchtvracht had uitgesteld tot 1 januari 2023. Dankzij dit uitstel konden bedrijven wennen aan het nieuwe systeem en de belangrijke administratieve veranderingen die dit met zich meebrengt. Deze gewenningsperiode komt in het nieuwe jaar ten einde.

Kroatië gebruikt nu nog de Kroatische kuna als betaalmiddel, dit verandert begin 2023. De Europese Commissie en de Europese Centrale Bank hebben besloten dat Kroatië voldoet aan de eisen om de euro in te voeren. Hiermee heeft dit land toestemming gekregen om de munt begin 2023 in te voeren. Hiermee wordt Kroatië het twintigste land met de euro.

Het Verenigd Koninkrijk (VK) gaat vanaf eind 2023 de volgende fase van het Border Operating Model uitrollen. Dit betekent dat voor plantaardige producten, zoals groenten, fruit en snijbloemen, een fytosanitair certificaat toegevoegd moet worden bij export naar het VK. Dit document is ook verplicht bij export naar landen buiten de EU. 

Bron: evofenedex.