Delen op facebook
Delen op twitter
Delen op linkedin

NMBS lanceert campagne rond agressie tegen spoorwegpersoneel

Op 9 februari 2023 lanceerde de Nationale Maatschappij der Belgische Spoorwegen (NMBS) een nieuwe campagne om het groeiend probleem van agressie tegen spoorwegpersoneel aan te kaarten. In 2022 was het NMBS-personeel 1.900 keer (5 keer per dag) het slachtoffer van agressie. Vier op de tien keer met fysiek geweld.

De cijfers tonen een stijgende trend. Zo waren er in januari van dit jaar 200 agressies, 50% meer dan de 130 agressies in januari 2022. Naast verbale agressies, gaande van beledigingen tot bedreigingen, is er in vier op de tien gevallen sprake van fysiek geweld. Als gevolg van dit soort incidenten waren vorig jaar 450 personeelsleden afwezig, goed voor 9.200 dagen arbeidsongeschiktheid in totaal.

Met een “fluitconcert” in het station Brussel-Noord vroegen enkele NMBS-medewerkers meer respect voor hun werk en kaartten zij de persoonlijke impact van het hierboven beschreven gedrag aan.

In de nieuwe campagne toont de NMBS 4 personeelsleden die reeds te maken kregen met agressie. Door hen van dichtbij te tonen, met hun blik recht in de camera, doet NMBS een oproep tot respect. Het gebroken glas waar de medewerkers achter staan, staat symbool voor het geweld en de impact die dat op hen heeft.

Via de zoekterm agressie kan men de verschillende berichten rond het onderwerp terugvinden.

Bron: BeSWIC.