Onderzoek magazijnveiligheid

Veiligheidsprofessionals van handels- en productiebedrijven beoordelen de magazijnveiligheid in hun bedrijf gemiddeld met een 6,2. Dat blijkt uit onderzoek.

Het onderzoek onder handels- en productiebedrijven toonde nog meer aan. Waar veel bedrijven een voldoende scoren op basiselementen als persoonlijke beschermingsmiddelen en de keuring van stellingen en interne transportmiddelen, zijn onderdelen als het verkeersplan, de hoge werkdruk en onvoldoende naleving van veiligheidsregels een hoofdpijndossier.

De Dag van het Veilige Magazijn op 26 maart staat daarom onder meer in het teken van het aanpakken van onveilig gedrag op de werkvloer en creëren van duidelijke processen die worden ondersteund door innovatieve technieken. Want ondanks de toenemende aandacht voor gezond en veilig werken, vinden er nog regelmatig ongelukken en arbeidsongevallen plaats in Nederlandse magazijnen en distributiecentra.

Volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek uit 2023 hebben medewerkers in de transport en logistiek 2 keer zoveel kans op een arbeidsongeval (met verzuim tot gevolg) als het gemiddelde van alle sectoren. De hoge cijfers zijn te verklaren door de verhoogde werk- en tijdsdruk, relatief zwaar fysiek werk, werken in ploegendiensten en de wijze waarop een werkplek is ingericht.

Die 6,2 uit het onderzoek laat zien dat het thema veiligheid nog niet hoog genoeg op de agenda van handels- en productiebedrijven staat. In de praktijk komen bedrijven veel te vaak pas in actie als ze bezoek hebben gehad van de inspectie of na een (ernstig) ongeval. Belangrijke beslissingen en investeringen moeten dan overhaast worden genomen. Daar komt nog eens bij dat het leed dan al heeft plaatsgevonden. Daarom kun je beter preventief investeren in veiligheid, want vaak verbeter je hierdoor ook nog de productiviteit, betrokkenheid en tevredenheid op de werkvloer.

Bron: evofenedex