Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Online-misbruik baart kwart Nederlanders veel zorgen

2022 gaf ruim van gegevens 25% van de bevolking van 15 jaar of ouder aan zich veel zorgen te maken over online-misbruik van bankgegevens of van persoonsgegeven. 80% van de bevolking had een of meer beveiligingsmaatregelen getroffen om apparaten of accounts tegen misbruik te beveiligen. Dat meldt het CBS op basis van het onderzoek Online Veiligheid en Criminaliteit 2022. Dit onderzoek is van augustus tot en met oktober 2022 gehouden onder ruim 32 duizend mensen van 15 jaar of ouder.

Naast de zorgen over misbruik van bank- of persoonsgegevens, zei 20% van de bevolking van 15 jaar of ouder veel zorgen te hebben over het misbruik van accounts en over het hacken van apparaten of accounts. Over ransomware en computervirussen of -infecties maakte ongeveer 15% zich veel zorgen.

In 2022 zei 80% apparaten of accounts te vergrendelen door middel van een toegangscode, wachtwoord, vingerafdruk en/of face-id. Ruim 75% controleert bijlagen in e-mails vóór het openen ervan. Bijna 60% gaf aan updates van apparatuur of apps direct of zo snel mogelijk uit te voeren. 

Het gebruik van tweetrapsverificatie en vooral het gebruik van wachtwoorden van minimaal zestien tekens zijn maatregelen die met respectievelijk 25% en bijna 15% het minst vaak werden genomen.

Van de Nederlanders achtte 50% de kans aanwezig – dat wil zeggen ‘(heel) groot’ of ‘niet groot, niet klein’ – om zelf slachtoffer te worden van een hack van een apparaat of account. Verder zag 42% een risico om met aan- of verkoopfraude te maken te krijgen. 

Als het gaat om online bedreiging en intimidatie en voorvallen die daarmee te maken hebben zoals stalking, pesten of shamesexting schatten Nederlanders de kans om zelf hiervan slachtoffer te worden gemiddeld lager in. Vooral jongeren worden relatief vaak met online bedreiging en intimidatie geconfronteerd.

In 2022 zei 51% zich veilig of heel veilig te voelen als ze internet gebruiken. Het grootste deel (44%) van de anderen voelde zich veilig noch onveilig.

Ondanks dat een kwart van de Nederlanders zich veel zorgen maakt over online-misbruik van persoonlijke gegevens en de helft de kans aanwezig acht om gehackt te worden, voelde slechts 4% zich onveilig of heel onveilig als ze online zijn.

Bron: CBS.