Delen op facebook
Delen op twitter
Delen op linkedin

Ontbossingswet (EUDR) is nog lang niet voor iedereen duidelijk

Vanaf 1 januari 2025 is het zover. Dan is de handel in producten als koffie en rubber die afkomstig zijn van ontbost land verboden in de Europese Unie.

Het onderwerp ontbossing blijft de gemoederen bezighouden. De EUDR geldt voor alle marktdeelnemers en handelaren die onder de verordening vallende producten of grondstoffen in de EU willen produceren of importeren, of vanuit de EU willen exporteren, met als doel om deze weer in de handel te brengen. De EUDR geldt zowel voor grote als kleine ondernemingen en zelfs voor eenmanszaken.

Ondernemers worden ingedeeld in twee groepen: marktdeelnemers en handelaren. De EUDR stelt aan een marktdeelnemer meer eisen dan een handelaar. Dat komt doordat handelaren producten en grondstoffen gebruiken die eerder in de keten al zijn getoetst aan zorgvuldigheid. Marktdeelnemers moeten zelf een stelsel van zorgvuldigheid opzetten. Handelaren kunnen zorgvuldigheidsverklaringen van hun leveranciers gebruiken. Uitzondering is de grote handelaar. Hiervoor gelden dezelfde eisen als voor marktdeelnemers.

Bron: evofenedex.