Per 1 januari 2025 komen in veertien Nederlandse steden uitstootvrije zones voor (zakelijke) bestelbussen en vrachtauto’s. In zijn regeerprogramma stelde het kabinet-Schoof nog dat het wil kijken of de komst van deze zero-emissiezones kan worden uitgesteld. Betrokkenen op het ministerie van Infrastructuur verbazen zich volgens berichtgeving van de NOS al langer over de passage in het regeerprogramma waarin het kabinet stelt de uitstootvrije zones te willen uitstellen. Dit is immers geen bevoegdheid van de rijksoverheid maar van de gemeenten zelf. Het kabinet wil dat binnensteden bereikbaar blijven voor bedrijven. Tegelijkertijd hebben veel ondernemers de afgelopen tijd al flink geïnvesteerd en zijn zij al overgestapt op uitstootvrije bestel- of vrachtauto’s. Anderen rijden inmiddels in een Euro-6-versie (of Euro-5) daarvan, waarmee zij ten minste nog een aantal jaren toegang hebben tot de zero-emissiezones.
Het mogelijke uitstel zorgde voor verwarring bij ondernemers, vooral ook bij hen die vaak al jaren bezig waren met een plan hun wagenpark te verduurzamen. Het besluit van de gemeenten en het kabinet om vast te houden aan de invoering, zorgt in ieder geval bij ondernemers voor duidelijkheid. Duidelijkheid is belangrijk, zodat de investeringen in duurzame voertuigen verder kunnen doorgaan. Niet alleen om de klimaatdoelen te halen, maar ook om de luchtkwaliteit in de steden te verbeteren.
De zero-emissiezones worden in fasen ingevoerd in een periode van 2025 tot 2030. Hierdoor gaan niet alle binnensteden in januari 2025 per direct ‘op slot’ voor alle brandstofbestelauto’s. Voor ondernemers zijn er diverse vrijstellingen en ontheffingsmogelijkheden.
Bron: evofenedex.