Delen op facebook
Delen op twitter
Delen op linkedin

Moet ik al overstappen op een elektrische bestelauto?

Recent verschenen er berichten in de pers over een verwachte hausse aan dieselbestelautoverkopen tot 2025. Dit met het oog op de komst van de zero-emissiezones in grote steden. Een dieselbestelauto aanschaffen kan inderdaad nog interessant zijn. Maar een elektrische bestelauto kopen is nu vaak ook al aantrekkelijk. Bovendien levert elektrisch rijden een aanzienlijke reductie van CO2-uitstoot op en een beter leefklimaat voor bewoners in de stad. 

Vanaf 2025 starten 19 gemeenten met zero-emissiezone. Eerst is er nog een overgangsregeling. Alleen nieuwe bestelauto’s moeten vanaf 1 januari 2025 al emissievrij zijn. Bestaande dieselbestelauto’s (Euro 5) mogen de zero-emissiezones nog in tot eind 2026, dan wel tot eind 2027 (Euro 6). Voor vrachtauto’s gelden andere uitzonderingen. Uiteindelijk moeten ook die per 2030 allemaal uitstootvrij zijn.

Je kunt als ondernemer nog steeds kiezen voor de aanschaf van een dieselbestelauto. Bijvoorbeeld als je niet of nauwelijks in zero-emissiezones rijdt of met een zware aanhangwagen lange afstanden moet rijden. Dan kan een dieselbestelauto interessant zijn voor ondernemers.

Maar tegelijkertijd kan het ook nu al interessanter zijn om over te stappen op een elektrische bestelauto. De aanschafprijs van een elektrische bestelauto is momenteel al flink lager dan voorheen. Diverse subsidies zijn ook in 2024 beschikbaar (SEBA, MIA/Vamil). De operationele kosten vallen vaak ook lager uit bij een elektrische bestelauto.

Het is goed om te weten dat per 1 januari 2025 de bpm-vrijstelling voor dieselbestelauto’s wordt afgeschaft. Vanaf dan moet je bpm betalen over een diesel- of benzinebestelauto. Het bpm-bedrag kan oplopen tot méér dan 10.000 euro.

Kies je als ondernemer nu nog voor een dieselbestelauto, houd er dan rekening mee dat je uiterlijk voor 2028 alsnog moet overstappen op een elektrische bestelauto, inclusief laadfaciliteiten. Anders kom je de zero-emissiezones niet meer in. Veel ondernemers kiezen er daarom voor om nu al de overstap te maken op elektrisch.

Op veel plaatsen is de netcapaciteit niet voldoende om snel een netwerkaansluiting te krijgen om je voertuig op te laden. Het loont dus zeker om nu al te informeren naar een stroomaansluiting.

Of het interessanter is om nu nog diesel te blijven rijden of over te stappen naar elektrisch, is in elke situatie anders. Je kunt er als ondernemer bijvoorbeeld ook voor kiezen om gebruik te maken van stadshubs om goederen in de stad te laten afleveren.

Bron: evofenedex.