Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Robots steeds meer haalbaar en betaalbaar

Wie veel repeterende handelingen in zijn magazijn heeft, kan ­overwegen om een robot in te zetten. Maar ook een personeelstekort of ruimtegebrek kan een reden zijn erover na te denken. Robots ­worden steeds betaalbaarder, maar ga niet over één nacht ijs.

Wanneer loont het om robots in te zetten en wanneer niet? En hoe kom je daarachter? En als je kiest voor robots, waar moet je dan op letten en welke soort is dan nodig? Het belangrijkste is om eerst goed je operatie in kaart te brengen. Zijn er repeterende handelingen? Hoeveel en hoe vaak is dat dan en wat zijn de toekomstplannen? Soms blijkt een robot helemaal niet efficiënt te zijn en is een andere oplossing beter.

Als de processen eenmaal in kaart zijn gebracht, is het belangrijk te kijken naar de mogelijkheden die er zijn en de reden waarom je robots wil inzetten. Een tekort aan geschikte arbeidskrachten kan een goed argument zijn, maar ook een gebrek aan ruimte.

Naast ruimte en personeel zijn er nog andere argumenten voor de inzet van robots te bedenken. Robots maken geen fouten, dus worden fouten gereduceerd. Ook is het een stuk meer ergonomisch, want personeel hoeft niet te klimmen en te bukken om spullen te tillen. Ook wat duurzaamheid betreft is het gunstig. Maar het belangrijkste argument is misschien nog wel het verhogen van de klantwaarde. Want minder fouten en een goedkoper proces betekent dat klanten tevredener zijn.

Let wel, een robot vraagt om een forse investering. Denk alleen al aan het neerzetten van het systeem en het inregelen van alle software. Het is dus echt afhankelijk van de situatie en het proces welke robot een aanvulling is op de operatie. Voordelen zijn wel dat als de operatie groeit, je makkelijk kunt opschalen door er meer in te zetten en dat je ervaring opdoet met nieuwe technologie.

Op andere plaatsen in het magazijn gaat de robotisering ook door. Er komen steeds meer robots op de markt die zelf kunnen order picken. De robot leert zichzelf aan hoe hij een product uit de bak kan halen en dat in een andere bak kan leggen, waarna het door een andere robot weer naar de orderverzamelplaats wordt gebracht. De ontwikkelingen gaan op dit gebied erg snel, al zit de beperking vaak nog wel in de snelheid. Zeker in een magazijn waar ook mensen rondlopen, moet worden voldaan aan de machine­richtlijn en dat betekent een lagere snelheid.

Op het dock rukken de robots ook op. Er zijn al systemen die medewerkers helpen goederen slimmer uit de containers te halen. Dat kan gaan om een robotarm als tilhulp, maar de ontwikkelingen gaan wat dit betreft snel. Verder worden verpakkingsmachines steeds slimmer. Je legt het pakket op de band, er wordt een scan gemaakt en de juiste doos met adressticker gaat erom.

Veranderingen op de werkvloer zorgen voor weerstand; de HR-afdeling ziet een uitdaging in het vinden van het juiste personeel, de directeur vreest dat de investering niet wordt terugverdiend en bij sales is er twijfel of de operatie goed blijft gaan. Dat vraagt nogal wat van de logistiek manager.

Bron: evofenedex.