Schaatsen op natuurijs? Wees erop voorbereid. Zorg dat je lichaam getraind is en breng je materiaal op orde, daarmee voorkom je blessures. In perioden van natuurijs worden op de Spoedeisende Hulp tot wel 2000 gewonde schaatsers per dag behandeld, blijkt uit cijfers.
In winters zonder natuurijs passeren wekelijks 200.000 mensen de poorten van de 22 kunstijsbanen in ons land. In zulke jaren melden zich tussen de twee- en drieduizend mensen met een schaatsblessure op de SEH-afdeling van een ziekenhuis. In 2021, toen Nederland voor het laatst bijna een volle week natuurijs kende, kwam het aantal uit op 6500 schaatsblessures. Daarvan waren er 5500 (84%) in de natuurijsperiode van 11-16 februari.
Schaatsers lopen op natuurijs relatief sneller een blessure op. Het gaat wel om dezelfde type kwetsuren als op kunstijs, maar iets vaker zijn de verwondingen ernstig van aard. Dat komt vooral doordat de geblesseerde schaatsers op natuurijs gemiddeld ouder zijn. Schaatsers die vanaf natuurijs op de SEH belanden zijn gemiddeld 46 jaar oud en 73 % is 35 jaar of ouder. Gewonde kunstijs-schaatsers zijn gemiddeld 32 jaar, 44 % is 35-plus.
De letselcijfers uit de natuurijsperiode van 2021 tonen dat het merendeel van de gewonde schaatsers letsel heeft aan schouder, arm of hand (72 %), waarbij de polsbreuk het meest voorkomt (39 %). Ruim een op de tien meldt zich met verwondingen aan hoofd, nek of hals (inclusief hersenschudding of ernstig schedel- of hersenletsel).
Schaatsen staat in jaren met natuurijs zelfs vaak in de top-5 van sporten met ernstig letsel, afgezet tegen het aantal beoefende uren. Nader moet worden onderzocht wat de precieze oorzaken zijn en wat eraan gedaan kan worden.
Begin december konden schaatsliefhebbers al even ruiken aan natuurijs. Op enkele slim ontworpen ijsbanen, zoals de combibaan in Winterswijk, werd zelfs al twee ochtenden geschaatst. Het kan dus nog altijd, ook nu de aarde opwarmt.
Schaatsers kunnen hun vaardigheid bijschaven en trainingsrondes maken op de 22 kunstijsbanen die Nederland rijk is. Daarnaast kun je thuis of in de sportschool allerhande oefeningen doen, met of zonder apparaten, om met name de been- en bilspieren te versterken.
En dan heb je nog het materiaal, waarvan de schaatsen het belangrijkst zijn. Welk type schaatsen je ook hebt, zorg ervoor dat de ijzers goed geslepen zijn. Ook dat kun je maar beter nu geregeld hebben.
Als de temperatuur weer onder het vriespunt daalt en de schaatskoorts oploopt, dan zijn de natuurijsbanen de eerste plekken waar je veilig kunt schaatsen. KNSB heeft een lijst met natuurijsclubs.
Bron: veiligheid.nl.