Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Schakel hulp in bij afpersing

Financiële problemen maken ondernemers extra kwetsbaar voor ondermijnende criminaliteit en afpersing, zowel digitaal als fysiek. VNO-NCW en MKB-Nederland vestigen extra aandacht op het bestaan van de Vertrouwenslijn Afpersing, een onafhankelijke hulplijn waar ondernemers met hun zorgen en problemen terecht kunnen.

Nu steeds meer ondernemers in de financiële problemen (dreigen te) komen als gevolg van alle kostenstijgingen (energie, grondstoffen, personeel, terugbetalen van uitgestelde belastingen et cetera), neemt ook het risico op afpersing toe. Criminelen willen die ondernemers in ruil voor bepaalde diensten wel uit de brand willen ‘helpen’. Maar voor deze hulp wordt een hoge prijs betaald. Eenmaal in de klauwen van dit soort criminelen is het moeilijk om daar nog van los te komen.

Eén op de vijf ondernemers wordt slachtoffer van cybercriminelen die hun hele digitale omgeving op slot zetten. Pas na het betalen van losgeld wordt de gijzeling beëindigd.

Ook fysieke vormen van afpersing komen vaker voor dan we denken. Denk aan een horecaondernemer die gedwongen wordt beschermgeld te betalen. Of aan een ondernemer die, om wat bij te verdienen, bedrijfsruimte verhuurt en later ontdekt dat daar een drugslab wordt gerund. Maar niet naar de politie kan omdat de crimineel bedreigt zijn gezin iets aan te doen. Het gaat vaak om zeer ingrijpende zaken.

De ervaring leert dat ondernemers die worden afgeperst, vaak het meest terughoudend zijn in het doen van aangifte. Angst en schaamte dat er ze erin zijn getrapt, weerhouden hen ervan om naar de politie te stappen. Terwijl juist belangrijk is dat slachtoffers wél naar buiten treden, omdat het anders niet ophoudt.

Het is dus belangrijk dat ondernemers bij afpersing hulp zoeken. De Vertrouwenslijn Afpersing kan daarbij van dienst zijn. Hier zitten speciaal opgeleide mensen klaar om ondernemers – desnoods anoniem – hulp, advies en handelingsperspectief te bieden, zowel bij fysieke als digitale vormen van afpersing. De lijn is primair bedoeld om ondernemers goede ondersteuning te bieden, maar desgewenst kunnen medewerkers ook het contact leggen met politie en justitie.

De Vertrouwenslijn Afpersing is 7 dagen per week van 10.00 – 17.00 uur te bereiken op nummer 0800 2800 200.

 

Bron: VNO-NCW.