Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Tips voor een duurzaam wagenpark

Verduurzamen en optimaliseren van het wagenpark is een complexe taak. Niet alleen omdat er nieuwe, soms grote investeringen mee gemoeid zijn, maar ook omdat vraag en aanbod wezenlijk anders is dan in het verleden, toen er alleen de keuze was voor dieselvoertuigen. Met de volgende tips helpen we je het juiste pad te kiezen naar een duurzaam wagenpark.

Mogelijk kun je het vervoer van jouw goederen of diensten uitbesteden aan een duurzame vervoerder. Wellicht zijn de uiteindelijke uitbestedingskosten lager dan de eigen investeringskosten over een langere termijn. 

Welke voertuigen qua laadvermogen en reisafstand (actieradius) heb je echt nodig, bijvoorbeeld om in stedelijk gebied te rijden? Inventariseer welke klanten zich in zero-emissiezones bevinden. Geen klanten in zero-emissie- of milieuzones? Dan heb je nog even uitstel voor het verduurzamen van je wagenpark. 

Is lading bundelen een mogelijkheid? Denk bijvoorbeeld aan samenwerken met een bedrijf bij jou op het bedrijventerrein of bevoorraden van binnensteden via cityhubs. Maak eventueel gebruik van ritplanning software.

Als je gebruikmaakt van een aanhangwagen, moet je rekening houden met een kleinere actieradius van het elektrische voertuig. Beoordeel of er voldoende laadpunten in de omgeving zijn. Inventariseer de volumes van je meest voorkomende ladingen en stel daar je voertuigbehoefte op af.

Nadert een voertuig het einde van zijn levensduur of kan het nog even mee? Overweeg leasen als een tijdelijke oplossing als de aanschaf van een elektrisch voertuig nog geen optie is.

Wellicht heb je de luxe dat je nog klanten aanlevert buiten zero-emissiezones. Het is niet ondenkbaar dat er de komende jaren steeds meer zones bijkomen in verschillende gemeenten. Of dat bestaande zones groter worden. Dan wil je liever voorbereid zijn en geen klanten mislopen of boetes krijgen.

Duurzaam vervoer is de toekomst van vrijwel al het wegtransport. Verdiep je in de materie en onderscheid je met duurzaam vervoer van de concurrent. Zowel bedrijven als consumenten geven de voorkeur aan bedrijven die duurzaam opereren. Ook gaat CO2 geld kosten door een CO2-heffing.

Bron: evofenedex.