Delen op facebook
Delen op twitter
Delen op linkedin

Toxisch leiderschap enorme impact op burn-out

Amper 1 % van wie een leidinggevende heeft met een ondersteunende leiderschapsstijl loopt gevaar op een burn-out. Bij medewerkers met een toxische leidinggevende, loopt 54 % risico op burn-out. Dat verrassende resultaat komt uit onderzoek van Securex in samenwerking met KU Leuven.

Een ondersteunende leidinggevende:

  • biedt autonomie.
  • geeft medewerkers het gevoel dat ze zichzelf kunnen zijn.
  • zorgt ervoor dat medewerkers achter het doel staan van hun taken of projecten staan en het werk als zinvol ervaren.
  • creëert een gevoel van verbondenheid.
  • laat medewerkers hun talenten optimaal benutten en ontwikkelen.
  • biedt structuur in de vorm van zoveel mogelijk samen vastgelegde doelen en grenzen.

Een toxische leider is daarentegen controlerend en passief en biedt noch structuur noch visie. Een leidinggevende met een ongedefinieerde stijl bevat al deze kenmerken, maar niet in de mate dat hij als ondersteunende of toxische leider wordt beschouwd.

Dat leiderschapsstijl heeft een grote invloed op het psychosociaal welzijn van werknemers is niet nieuw. De leidinggevende stijl zou tot 32 % van het mentaal welzijn bepalen. Ook de prestaties op het werk zijn afhankelijk van de stijl van leiddinggeven. Tot 24 % de performantie van werknemers.

Slechts een derde van de leidinggevenden biedt een ondersteunende leiderschapsstijl die een burn-out voorkomt. Volgens het onderzoek heeft 5 % van de werknemers te maken met toxisch leiderschap.

62 % heeft een ongedefinieerde leider, die zowel ondersteunend als toxisch gedrag vertoont. Ook zo’n ongedefinieerde leiderschapsstijl kan leiden tot burn-out van medewerkers: 18 % van de werknemers van wie de leidinggevende een ongedefinieerde stijl hanteert, kan elk moment uitvallen.

Bron: Prebes vzw.