Delen op facebook
Delen op twitter
Delen op linkedin

Veilig werken met gevaarlijke stoffen, ook in de zomer

De dagen zijn lang en de temperatuur loopt op. Kortom, de zomer is begonnen en de vakantie staat voor de deur. Deze com­binatie brengt behoorlijk wat uitdagingen mee voor bedrijven. Het vaste personeel is deels met vakantie en invalkrachten en vakantiewerkers zorgen ervoor dat het be­drijf blijft draaien. Maar zoals iedereen inmiddels weet, is het lastig om goed personeel te vinden. Laat staan een invalkracht die beschikt over de juiste papieren en de juiste trainingen heeft gevolgd voor bijvoorbeeld het werken met gevaarlijke stoffen, zoals vermeld onder ADR 13/1.10.

Niet alleen kleinere ondernemers, ook de grotere bedrijven lo­pen steeds meer tegen het probleem aan van onvoldoende be­schikbaar personeel. Niet voor niets kiezen bedrijven er steeds vaker voor om dan maar helemaal dicht te gaan en bijvoorbeeld groot onderhoud uit te voeren aan de installaties, terwijl het vas­te personeel geniet van een welverdiende vakantie.

Mocht dat niet mogelijk zijn of heb je alleen opslag dan is het belangrijk ervoor te zorgen dat een deel van het vaste personeel beschik­baar is om een oogje in het zeil te houden. Zorg ervoor dat va­kantiekrachten en invalkrachten goede werkinstructies krijgen en maak hen bewust van de risico’s die er zijn. Als werkgever ben je te allen tijde verantwoordelijk voor de veiligheid.

Een ander punt van aandacht is de opslag bij hoge tempera­turen. Wie iets opslaat in een container moet ten eerste weten wat daar precies in zit. Want in de volle zon kan de temperatuur snel oplopen, met alle gevaren van dien. Zeker als er gevaarlij­ke stoffen in zitten. Met de stijgende temperatuur kan de druk zich snel opbouwen of kunnen verpakkingen imploderen of exploderen. Als er geen overdrukventiel aanwezig is, kan het snel misgaan. Een extra controle op containers voordat er een hittegolf losbarst, kan dus geen kwaad. Denk daarbij ook aan binnenkomende containers die wellicht gegast zijn. 

De zomerperiode is ook een mooie kans om de veiligheid bij een bedrijf verder te verbeteren. Sommige bedrijven huren bijvoorbeeld scholieren in om de veiligheidsinformatiebladen van diverse producten te updaten. Dat is zo’n klus waar in de dagelijkse gang van zaken vaak te weinig aandacht voor is. Die scholieren verdienen een leuk zakcentje en het bedrijf heeft zijn zaken weer op orde. 

Bron: evofenedex.