Delen op facebook
Delen op twitter
Delen op linkedin

Verplichte opleiding voor werken met PUR

Vanaf 24 augustus 2023 is het voor iedere werknemer die met diisocyanaten werkt, verplicht om hiervoor een speciale opleiding te volgen. Of dit nodig is, vind je op het etiket van het product.

Diisocyanaten zijn chemicaliën die vaak voorkomen in twee-componenten systemen die bij het samenvoegen leiden tot flexibele en harde (PUR) schuimen, vezels, lijmen en coatings zoals verven en vernissen. Deze stoffen kunnen onder andere allergieën veroorzaken. Daarom is het vanuit Europese REACH-wetgeving vanaf 24 augustus 2023 verplicht om een speciale training te volgen voor het werken met producten met meer dan 0,1% diisocyanaten. Je kunt dit nu ook al terugvinden op het etiket van de betreffende producten.

 
Leveranciers zijn verantwoordelijk voor het opleidingsmateriaal

De leveranciers van producten waarvoor de opleidingseis gaat gelden, zijn verantwoordelijk voor het ontwikkelen en beschikbaar maken van opleidingsmateriaal. Zij kunnen ook aangeven welke mate van opleiding nodig is voor welk product of toepassing. Je kunt daarom het beste contact opnemen met je leverancier om samen in te schatten wat de impact is voor jouw bedrijf en hoe je aan de nieuwe eisen kunt gaan voldoen.

Zeker is dat:

  • Je de opleiding met goed gevolg moet afleggen om met diisocyanaten te mogen blijven werken.
  • De werkgever verantwoordelijk is om dit per medewerker te registeren en.
  • De opleiding iedere vijf jaar herhaald moet worden.
 
Opleidingsplatform

De opleiding is te volgen via het platform safeusediisocyanates.eu. Dit platform is een initiatief van Europese organisaties in de industrie. Het gebruik van dit platform is niet verplicht, maar er zijn op dit moment nog geen andere aanbieders van deze opleiding. Een toolbox is niet voldoende.

Meer informatie

Meer informatie vind je op de website van de Rijksoverheid. Vanzelfsprekend kun je je eigen leveranciers voor meer informatie benaderen.

Bron: Bouwend Nederland