Wat doen organisaties om de duurzame inzetbaarheid van werknemers te vergroten?

Vandaag de dag is duurzame inzetbaarheid meer dan alleen maar een thema geworden. De noodzaak wordt door vrijwel alle organisaties onderkend. Nederland is namelijk in een behoorlijk hoog tempo aan het ontgroenen en vergrijzen. Duurzame inzetbaarheid staat nu meer op de agenda van de preventiemedewerker, HR, de directie en de ondernemingsraad (OR).

Afgelopen periode is de ‘Waarom vraag’ over duurzame inzetbaarheid in vrijwel elke organisatie wel beantwoord. Veel organisaties denken nu na over de ‘Hoe vraag’. En dat is nog niet zo eenvoudig. Duurzame inzetbaarheid is een ‘containerbegrip’ voor veel organisaties. Best veel organisaties vinden het lastig om er concreet invulling aan te geven.

Ook valt op dat het af kan hangen van een aantal enthousiastelingen die er goed werk van maken. Maar dat door drukte, andere belangrijke zaken die spelen of het vertrek van de trekker, komen de maatregelen in het kader van duurzame inzetbaarheid niet meer (goed) uit de verf.

Al met al genoeg triggers om eens te kijken hoe het ervoor staat met het beleid bij de gemeente Lelystad, nu acht jaar na dato. Wederom met dezelfde vraag: Wat doen organisaties om de duurzame inzetbaarheid van werknemers te vergroten? Maar ook vragen als: hoe zorg je dat er echt wat van terecht komt? Hoe houd je het beleid levend?

Het programma bij de gemeente Lelystad heet inmiddels FitBlijven werken.
De gemeente groeit letterlijk op alle fronten. Echter door het meer thuiswerken en naar kantoor toekomen voor focuswerk is de werkomgeving wel aan verandering toe.

De gemeente Lelystad vindt het belangrijk om te weten hoe het met de medewerkers gaat. Betrokken en bevlogen medewerkers die vitaal en in het bijzonder met plezier aan het werk zijn en blijven. Daarom zet de gemeente veel in op het gebied van preventie (het voorkomen) en curatie (herstellen) van verzuim. Het FitBlijven werken is daar een onderdeel van. Succesfactoren zijn:

  • Betrek medewerkers bij het proces.
  • Creëer een positieve en ondersteunende werkcultuur.
  • Bied een breed scala aan programma’s en activiteiten.
  • Zorg voor goede communicatie en bewustwording.
  • Meet en evalueer de resultaten.
  • Zorg voor continuïteit en duurzaamheid.
  • Investeer in trainings- en ontwikkelingsmogelijkheden.
  • Zorg voor zichtbaarheid en leiderschap.
  • Monitor en verzamel feedback.
  • Vier successen en behaalde doelen.

Duurzame inzetbaarheid is belangrijk voor iedereen, in elke functie, voor elke generatie. Het vraagt van medewerkers en organisatie een wederzijdse inspanningsverplichting om hieraan bij te blijven dragen. De preventiemedewerker, HR, de directie en de OR kunnen hierbij een belangrijke rol spelen en elkaar versterken. Daar wordt uiteindelijk iedereen beter van!

Bron: werk en veiligheid