Delen op facebook
Delen op twitter
Delen op linkedin

Welke PBM gebruik je in de kou en in het donker?

Persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) beschermen je bij ongelukken en kunnen de gevolgen hiervan beperken. Elke uitrusting die je draagt of vasthoudt en je beschermt tegen gevaren op het werk is een PBM. Je draagt persoonlijke beschermingsmiddelen als je met andere maatregelen de gevaren niet kunt oplossen of verminderen.

Er zijn speciale PBM die je draagt als je werkt bij lage temperaturen en/of in een donkere omgeving. 

 Werkkleding beschermt je lichaam bij het werken. Het voorkomt dat je eigen kleding vies kan worden, het beschermt tegen warmte, koude, regen en gevaarlijke stoffen. En de werkkleding zorgt dat je goed zichtbaar bent. Voorbeelden van werkkleding bij het werken in de kou en in het donker zijn: isolerend ondergoed en doorwerkkleding (beschermt tegen lage temperaturen), regenkleding en signaalkleding (zodat je goed opvalt).
 Als je bij lage temperaturen werkt, moet je doorwerkkleding en isolerend ondergoed en handschoenen dragen. 

 Handschoenen beschermen tegen scherpe voorwerpen, hitte en kou, straling en gevaarlijke (biologische) stoffen. Handschoenen heb je allerlei maten en materialen. Werk je in de buurt van draaiende delen, zoals bijvoorbeeld een cirkelzaag, dan mag je geen handschoenen dragen. Je handschoen kan in een draaiend deel verstrikt raken. Er zijn speciale handschoenen voor specifieke werkzaamheden. Voor werken bij hitte en kou gebruik je isolerende handschoenen. 

Veiligheidsschoenen of -laarzen beschermen je voeten. Ze beschermen tegen stappen in scherpe voorwerpen vallende voorwerpen, gevaarlijke stoffen, uitglijden en statische elektriciteit. Een goede schoen of laars heeft:
– een ingebouwde stalen neus, die de tenen beschermt als er iets zwaars op valt;
– een versterkte zool, die de hele voet beschermt tegen scherpe voorwerpen;
– een antislipzool.

Een werkgever is verplicht om werknemers de benodigde persoonlijke beschermingsmiddelen te geven. Als werknemer heb je niet alleen de plicht om je PBM te gebruiken. Ook moet je ze regelmatig controleren, goed verzorgen en op de juiste manier gebruiken. Zorg er ook voor dat je ze op een goede plek bewaart en beheert.

Bron: IVM.