Gevaarlijke stoffen zijn vaak nodig bij de productie van bijvoorbeeld goederen die voor onze samenleving noodzakelijk zijn. Eens in de twee jaar verandert er, wat betreft regelgeving, relatief veel op het gebied van het vervoer van gevaarlijke stoffen. Komend jaar is dit weer zover. Met welke veranderingen krijgen bedrijven richting 2025 te maken?
Vervoer je gevaarlijke stoffen of sla je ze op? Dan is de kans groot dat je de komende maanden te maken krijgt met gewijzigde wet- en regelgeving. Denk aan de tweejaarlijkse wijzigingen in het ADR, veranderingen in de PGS 15-richtlijn (richtlijn voor opslag en tijdelijke opslag van verpakte gevaarlijke stoffen) en aanpassingen aan de PGS 37-2-richtlijn (richtlijn voor veilige opslag van lithiumbatterijen en -ionaccu’s). Al deze wijzigingen kunnen behoorlijke gevolgen hebben voor jouw bedrijfsvoering.
Voor ondernemingen, die te maken hebben met het wegvervoer van gevaarlijke stoffen, is het een goed moment om de bedrijfsprocessen eens opnieuw onder de loep te nemen.
Bedrijven die betrokken zijn bij het wegvervoer van gevaarlijke stoffen, moeten dat doen volgens de regels van het ADR, de overeenkomst voor het internationale vervoer van gevaarlijke stoffen over de weg. Eens in de twee jaar wordt deze regelgeving aangepast en dat gaat per januari 2025 weer gebeuren. Deze wijzigingen in het ADR kunnen ook gevolgen hebben voor de toepassing van de PGS.
Ook vinden er interessante wijzigingen plaats met betrekking tot lithium batterijen en -ionaccu’s, afvalverwerking en het bewaren van het vervoersdocument. Voor het vervoersdocument lijkt er slechts een zeer beperkte wijziging doorgevoerd te worden, maar wel één met grote gevolgen.
De PGS 15 is een richtlijn voor de veilige opslag van verpakte gevaarlijke stoffen. Hierin worden de voornaamste risico’s beschreven voor de veiligheid van werknemers, de omgevingsveiligheid en de brandveiligheid. Net als de PGS 37-2, de richtlijn voor de opslag van lithiumbatterijen en -ionaccu’s, wordt de PGS 15 op korte termijn gepubliceerd in de ‘nieuwe stijl’. Deze nieuwe stijl is digitaal, heeft een andere methodiek en bevat ook wijzigingen ten opzichte van de laatst beschikbare versie uit 2016.
Er zijn niet alleen inhoudelijke wijzigingen, maar er is ook naar de nieuwe manier van risicobeheersing. In de vernieuwde PGS 15 gaat de richtlijn uit van risicobenadering via scenario’s, doelen en maatregelen. Een wezenlijk verschil met de voorgaande versies.
Eind 2023 is de PGS 37-2 definitief gepubliceerd. Voor bedrijven die te maken hebben met de opslag van lithiumbatterijen en -ionaccu’s, heeft deze richtlijn soms enorme gevolgen. Er zijn echter ontwikkelingen gaande in de wereld van lithiumbatterijen, die hoogstwaarschijnlijk impact gaan hebben op de huidige versie van de PGS 37-2. Denk aan de wijzigingen in het ADR, waarbij het UN-nummer van elektrische voertuigen wordt aangepast. Dat gaat op enigerlei wijze ook doorgevoerd worden in PGS 37-2. Daarnaast zijn er signalen dat de richtlijn in de loop van 2025 door het BAL (Besluit activiteiten leefomgeving) in de Omgevingswet direct wordt aangewezen en daarmee wettelijk verplicht wordt.
Bron: evofenedex.