Per 1 januari 2025 worden de zero-emissiezones in verschillende gemeenten ingevoerd. Sommige voertuigen hebben hiervoor een vrijstelling en soms is een ontheffing mogelijk. Een vrijstelling ontvang je automatisch, een ontheffing moet je aanvragen.
Er zijn negen verschillende ontheffingen waarvan je gebruik kunt maken als jouw voertuig niet door de zero-emissiezone kentekencheck heen komt. Zo is er een ontheffing mogelijk als je bijvoorbeeld wel al een zero-emissievoertuig besteld hebt, maar dat deze pas geleverd wordt na 1 januari 2025. Ook kan het voorkomen dat je een bijzonder voertuig hebt, zoals een voertuig met een laadkraan of een vrachtwagen met vier of meer assen. Of dat er op dit moment niet voldoende bedrijfsvermogen beschikbaar is om een zero-emissievoertuig aan te schaffen of te leasen. Er zijn dus verschillende situaties denkbaar waardoor een bedrijf (nog) niet in staat is om aan de zero-emissieopgave vanaf 2025 te voldoen.
Bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) kun je dan ook voor jouw situatie een ontheffing aanvragen. Maar dit proces kost wel even wat voorbereiding en tijd. Bedrijven doen er goed aan om daar nu al rekening mee te houden.
Per ontheffing verschilt de hoeveelheid documentatie die nodig is om de aanvraag te realiseren. Bij een ontheffing voor een aangepast voertuig, bestemd voor gehandicapten, zijn er twee documenten nodig. Bij een aanvraag voor een ontheffing voor bedrijfseconomische omstandigheden, zijn er tien documenten nodig. Verdiep je daarom van tevoren in de specifieke vereisten van de aanvraag. Hier lees je alles over de eisen en mogelijkheden.
In het onderstaande schema zie je welke documenten je moet overleggen:
Bedrijven die tegen problemen aanlopen bij de aanvraag van hun ontheffing – of dat nu gaat om verstoringen tijdens de aanvraag of om een te late reactietijd op de aanvraag- kunnen dit aangeven bij het Meldpunt zero-emissie dat evofenedex heeft ingesteld om de ervaringen van ondernemers te bundelen.
Bron: evofenedex.