In Den Haag is een convenant over zware elektrische bestelauto’s getekend. In het convenant komen alle partijen overeen onder welke voorwaarden een zware elektrische bestelauto van 3501 tot en met 4250 kg mag worden bestuurd met een normaal B-rijbewijs.
Ondernemers gebruiken de zware elektrische bestelauto vooral om consumentengoederen en levensmiddelen te bezorgen in stedelijke gebieden. Van die ondernemers wordt immers verwacht dat zij hun vloot de komende jaren verduurzamen. Maar zware accupakketten zorgden er tot nu toe voor dat het laadvermogen van de elektrische bestelauto in de praktijk niet bruikbaar was.
Nu het Convenant Verkeersveiligheidswaarborgen is ondertekend, wordt de komende maanden gewerkt aan een algemene maatregel van bestuur. Als deze is vastgesteld, kunnen ondernemers vanaf juli 2025 (weer) overstappen op zware, alternatief aangedreven bestelauto’s, dus met behoud van het laadvermogen ten opzichte van een dieselbestelauto.
Dit is goed nieuws voor ondernemers. Het convenant regelt ook dat de voertuigen die eerder al werden toegelaten via een gedoogregeling, kunnen blijven doorrijden. Wel moeten chauffeurs van een zware, alternatief aangedreven bedrijfsauto minimaal 2 jaar in bezit zijn van een rijbewijs B en een aanvullende opleiding volgen. Deze neemt zo’n 5 uur in beslag.
Ook ondernemers zelf zien in dat een aanvullende rijopleiding van groot belang is voor de verkeersveiligheid. Die opleiding is er vooral op gericht om chauffeurs bewust te maken van het extra gewicht van dit type bestelauto.
Naast een vrijstelling voor het C-rijbewijs gaat er voor de zware elektrische bestelauto ook een vrijstelling gelden voor de tachograaf. Deze vrijstelling geldt alleen als er met het voertuig enkel binnen een straal van 100 kilometer vanaf de standplaats wordt gereden.
Bron: evofenedex