Delen op facebook
Delen op twitter
Delen op linkedin

Zware elektrische bestelauto: C-rijbewijs vanaf 1 juli verplicht

Chauffeurs met een normaal B-rijbewijs en minimaal twee jaar rijervaring mogen sinds het begin van de Proeftuinregeling rijden met een zwaardere bestelauto, waarbij het batterijgewicht meteen ook het extra toegestane gewicht bepaalt. Dit mag echter nooit meer dan 750 kilogram zijn. Dat is namelijk het gewicht dat iedere chauffeur met een normaal B-rijbewijs ook mag vervoeren met een aanhangwagen. En dat is meteen de reden dat het voortbewegen van een aanhangwagen niet is toegestaan met een elektrische bestelauto (en rijbewijs B). Een snelheidsbegrenzer op 90 kilometer per uur is een aanvullende veiligheidsverplichting.

De beslissing om de gedoogregeling niet voort te zetten per 1 juli 2024, wetende dat nog zeker een jaar nodig is om tot wetgeving te komen, betekent dat ondernemers met een elektrische bestelauto per 1 juli 2024 het maximale gewicht van hun bestelauto moeten verlagen naar 3500 kilogram. De andere optie is dat bestuurders dan moeten beschikken over een C1/C-vrachtwagenrijbewijs met code 95. De eerste keuze leidt tot een fors lager laadvermogen en dus meer ritten om alle vracht te vervoeren. En als bestuurders hun vrachtwagenrijbewijs halen, zullen zij er (bijna) altijd voor kiezen om op een vrachtwagen te gaan rijden.

Ondernemers die nu voor de keuze staan om een nieuwe bestelauto aan te schaffen, zijn daardoor vaak gedwongen om toch nog te kiezen voor de dieselvariant. Ook als dat betekent dat de ondernemer daarmee vanaf 1-028 geen toegang meer heeft tot de zero emissie-zones.

Vrijwel alle Europese landen hebben een vrijstellingsregeling voor rijbewijs C. Minister Harbers geeft aan nog steeds in gesprek te zijn met de Europese Commissie. Die geeft aan te willen kijken naar mogelijkheden binnen de Derde EU Rijbewijsrichtlijn.

Bron: evofenedex.