Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Golven van logistieke uitdagingen zeevracht zwellen aan

Escalatie ligt op de loer in het Midden-Oosten en bedreigt daarmee ook de wereldeconomie en internationale handel. Verladers merken al de effecten van de crisis in de Rode Zee in de vorm van vertragingen van zeevracht en stijgende toeslagen. En de situatie lijkt helaas niet snel te verbeteren, ook vanwege het Chinees Nieuwjaar. Dit jaar valt de officiële vakantieperiode in China tussen 10 en 17 februari. Begin februari zullen de meeste fabrieken sluiten in China voor de feestdagen, wat een rush creëert om snel de goederen het land uit te krijgen. Vanwege de langere vaartijden zullen er minder containerschepen arriveren in China om de goederen om te halen.

Er is dan dus een lokaal tekort aan containers, wat containerprijzen nog meer zal stuwen. Zee- en luchthavens blijven open, maar opereren met gereduceerde capaciteit. Als verlader is het belangrijk om hier rekening mee te houden en samenwerkingen aan te gaan met klanten en leveranciers om de impact te minimaliseren.

Na een moeizaam 2023 voor rederijen, gekenmerkt door stagnerende vrachtprijzen en toenemende overcapaciteit, zien ze met de Rode Zee-crisis een kans om het tij te keren. Zo zien we sinds eind december dat het aantal toeslagen sterk toeneemt zoals tijdens de hoogtijdagen van de coronaperiode. Ondanks dat de huidige economische situatie volledig anders is, is er is nu veel minder vraag naar containers dan tijdens corona en er is veel meer capaciteit op schepen.

Rederijen leggen toeslagen soms dubbel op of verrekenen kosten die al in de vrachttarieven zijn opgenomen. Het tegenargument is vaak dat rederijen aanzienlijk meer kosten maken. Maar ze zijn daar weinig transparant over.

Voor vracht die vanaf Rotterdam via Kaap de Goede Hoop wordt vervoerd, valt zelfs te stellen dat de extra brandstofkosten grotendeels worden gedekt door de besparing op tolkosten in het Suezkanaal. Slow steaming, oftewel extra langzaam varen, is daarnaast een middel dat rederijen vaak inzetten om nog meer brandstofkosten te besparen. Desondanks lopen aanvullende toeslagen al snel op tot 2000 US dollar per 40-voetscontainer.

Helaas is er weinig dat een individuele verlader kan doen aan de arbitraire, hoge toeslagen. Standaard cognossementsvoorwaarden geven rederijen de mogelijkheid extra kosten door te berekenen, vaak gespecificeerd onder de clausule ‘matters affecting performance’. Er zijn maar weinig machtige verladers die deze voorwaarden kunnen uitonderhandelen in hun voordeel. Dat betekent dat verladers in Europa weinig juridische middelen hebben om bepaalde toeslagen aan te vechten.

Bron: evofenedex.