Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Hoe gebeuren de meeste ongevallen met e-steps?

E- step gebruik is de laatste jaren fors toegenomen. Zo is er tussen 2020 en 2022 een verdriedubbeling van het aantal afgelegde kilometers (van 0,47 miljoen kilometer naar 1,49 miljoen gereden) met een deelstep of eigen step. Het aantal letselongevallen met een e-step is op diezelfde periode echter verviervoudigd: van 409 in 2020 naar 1748 in 2022. Zowel in 2021 als in 2022 waren er 4 doden bij de gebruikers van een elektrische steps.

Om meer te weten te komen over de oorzaken van ongevallen, bestudeerde Vias in detail een selectie van in totaal 100 pv’s van ongevallen met gewonden die in Brussel gebeurden in 2020. Dit zijn de belangrijke bevindingen:

  • Ongevallen op een kruispunt(29%).
  • Enkelzijdige ongevallen(23%): Deze ongevallen zonder tegenpartij kunnen liggen aan externe oorzaken (10%) bijvoorbeeld rioolputjes of een gat in het wegdek, of het gedrag van de e-stepgebruiker speelt een grote rol (13%). De meeste ongevallen gebeuren in dat geval in een context van uitgaan en feesten.
  • Ongevallen aan een oversteekplaats of zebrapad(11%).
  • Botsing tussen kwetsbare weggebruikers onderling (9%).
  • Openslaande deuren en geparkeerde wagens(4%).

Uit internationaal onderzoek blijkt ook dat een derde van de gebruikers van de elektrische step een hoofdletsel oploopt, terwijl slechts 4% van de gebruikers op het moment van het ongeval een helm draagt. Een eerste Belgische studie in UMC Sint-Pieter noteert 40% hoofdletsels bij patiënten die met hun step in een ongeval betrokken waren.

Vorig jaar wijzigden op 1 juli enkele regels voor gebruikers van elektrische steps:

  • Verbod om passagiers te vervoeren op een elektrische step. In 5% van de geselecteerde ongevallen reed er een passagier mee op de e-step. Door die aanwezigheid van een passagier is er een impact op het evenwicht van de e-step en de concentratie van de bestuurder.
  • Verbod om op het trottoir te rijden. Er waren in de bestudeerde ongevallen een aantal aanrijdingen tussen de steps en voetgangers op het trottoir. Daarnaast waren de ongevallen waarbij een e-step aan te hoge snelheid een oversteekplaats oprijdt vrij talrijk. Door e-steps van het trottoir te weren zouden in theorie 14 van de 100 ongevallen voorkomen geweest zijn.
  • Minimumleeftijd van 16 jaar.Er werd in 6% van de ongevallen vastgesteld dat de bestuurder jonger dan 16 jaar was.
  • E-step verplicht uitrusten met reflectoren en reflecterende stroken: 30 van de 100 ongevallen gebeurden in het donker, waarvan er 9 enkelzijdig waren. 

Door het verduidelijken van de regels voor e-steps vorig jaar verduidelijkt wordt het gebruik van e-steps veiliger, zowel voor wie stept als voor de andere weggebruikers.

Bron: Vias.