Als goede werkgever wil je dat je medewerkers gezond en vitaal hun pensioen halen. Nu zien we dat bij rokers, zeker na hun 60e, de kans op langdurig verzuim wat hoger is. Roken verkort voor mannen het leven met gemiddeld zes jaar omdat het de kans op allerlei aandoeningen zoals bloed- en vaatziekten en verschillende vormen van kanker vergroot. Alleen al dáárom doe je er goed aan je medewerkers die willen stoppen, daarin te ondersteunen.
Maar hoe kan je je medewerkers motiveren om te stoppen met roken? Het is het belangrijk dat je medewerkers zelf willen stoppen. Roken is en blijft een verslaving, als iemand niet gemotiveerd is om te stoppen, dan vindt die wel een manier om toch te kunnen blijven roken. Het opleggen om te stoppen als werkgever werkt hierbij niet.
Wél kun je medewerkers die zelf aangeven te willen stoppen, hierbij ondersteunen. Als werkgever kan je aanbieden om medewerkers individueel te laten begeleiden bij de vitaliteitscoach. Dit kan een goede optie zijn met het oog op de nieuwe wetgeving per 1 januari 2022.
De actie Stoptober is een mooie gelegenheid om het gesprek over roken aan te gaan. Hoe gemotiveerder iemand is, hoe groter de kans dat stoppen lukt. Stoptober leeft op de werkvloer. Collega’s spreken elkaar aan en motiveren elkaar om te stoppen. Je kunt als werkgever helpen om die motivatie vast te houden.
Roken kan een niet te onderschatten verslaving zijn en rokers hebben gemiddeld acht stoppogingen ondernomen voordat ze erin slagen voorgoed van de sigaretten af te blijven. Maar het is nooit te laat om te stoppen met roken. Het levert altijd gezondheidswinst op. Zelfs als je na een leven lang roken op je zestigste stopt, boek je gemiddeld nog drie jaar winst want je vermindert het risico op hart en vaatziekten en chronische longaandoeningen en longkanker. Het is toch prachtig als je daar als werkgever een bijdrage aan kan leveren? Het kan zich bovendien vertalen in de verzuimcijfers. Zo kent stoppen met roken alleen maar winnaars.”
Bron: Arbo Unie.