Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Hogere veiligheidskundige A – Velsen

Introductie

Ons bedrijf staat aan het begin van de grootste ‘once in a lifetime’ programma’s allertijden. Naast de ‘business as usual’, het produceren van staal, lopen er ambitieuze programma’s zoals:

 • De waterstof route die gaat bijdragen om ons bedrijf volledig CO2 vrij te maken voor 2050 waarin de ontwikkeling van deze nieuwe technieken centraal staan.
 • Een roadmap om ons bedrijf duurzaam in haar omgeving te laten opereren. Dit programma behelst stikstofreductie en het reduceren van stof-, geur- en geluidsoverlast voor de directe omgeving.
 • Innoveren in nieuwe geavanceerde staalsoorten, en de assets die hiervoor nodig zijn, voor de producten van de toekomst.


Organisatie

Projecten van deze grootte gaan gepaard met een grote diversiteit aan uitdagingen. Dit vergt veel van jouw kennis en ervaring om hier de juiste oplossingen voor te bedenken.

Je afdeling:

Je komt te werken binnen Health, Safety, Security en Environment (HSSE), de afdeling die verantwoordelijk is voor het continu verbeteren van de prestaties op het gebied van gezondheid, veiligheid en milieu. HSSE levert vanuit  ons bedrijf een belangrijke bijdrage aan de lokale en nationale economie, aan de kenniseconomie en aan de werkgelegenheid.

Je team:

Het team waarin je werkt bestaat uit 17 veiligheidskundigen, iedereen heeft zijn eigen werkgebied. Daarnaast werk je in de fabrieken samen met alle lagen van de organisatie, van managers tot collega’s op de werkvloer.

Functie

Wat ga je doen?

Iedere collega in IJmuiden moet veilig en gezond zijn of haar werk kunnen doen. De veiligheid van iedereen is een cruciale succesfactor in de resultaten van ons bedrijf en veiligheid staat dan ook hoog op de agenda. Als Hogere Veiligheidskundige lever je een belangrijke bijdrage aan het verder verbeteren van de veiligheidscultuur.

Je bent verantwoordelijk voor het adviseren over en vertalen van veiligheidsbeleid naar de werkeenheden toe, bijvoorbeeld door het geven van uitleg en instructie. Jij bent het eerste aanspreekpunt en overlegt met het management wat voor inzet er op het gebied van veiligheid en gezondheid gewenst en noodzakelijk is. Je staat in deze functie constant op het snijvlak van beleid en operatie. Je bent een groot deel van je tijd aanwezig op de werkvloer om te zien of het beleid in de praktijk werkt en om voortdurend de standaard voor veilig werken op het hoogste niveau te leggen.

Daarnaast:

 • Adviseer je het lijnmanagement en de collega’s over de consequenties van veranderingen op het gebied van veiligheid.
 • Ben je in de werkeenheid de expert en aanspreekpunt op het gebied van veiligheid en gezondheid.
 • Adviseer je over veranderingen om veiligheidsproblemen op te lossen en help je mee om die te implementeren.
 • Je tekent werkvergunningen hoog voor risicovolle werkzaamheden.
 • Verricht of begeleid je onderzoek bij ongevallen en beoordeel je welke aanpassingen nodig zijn om de veiligheid te verbeteren.
 • Adviseer je binnen nieuwbouw- en onderhoudsprojecten over de veiligheidseisen en zorg je dat de juiste eisen hierin worden meegenomen.
 • Ondersteun je bij het opstellen van RIE’s, TRA’s en plannen van aanpak van de werkeenheden.
 • Coach je jouw afdeling naar leiders in veiligheid.

Kortom: Enerzijds een sturende functie, waar je van hoog tot laag in de organisatie mensen moet zien te enthousiasmeren en adviseren over veiligheid en gezondheid. Maar je bent ook operationeel bezig en levert actief een bijdrage aan het verbeteren van de veiligheid.

Functie-eisen

Herken jij jezelf hierin?

Als Hogere Veiligheidskundige ben je resultaatgericht, kun je mensen overtuigen en beïnvloeden, ben je vasthoudend, sta je stevig in je schoenen en voel je goed aan wat er speelt binnen de organisatie.

Daarnaast:

 • Heb je een afgeronde (technische) hbo-opleiding, aangevuld met een afgeronde post hbo Hogere Veiligheidskunde.
 • Heb je bij voorkeur een afgeronde opleiding Arbeidshygiëne of bent studerend hiervoor.
 • Breng je minimaal 4 jaar aantoonbare ervaring binnen veiligheid mee.
 • Ken je de ontwikkelingen in het vakgebied bijzonder goed en weet deze om te zetten naar thema’s, doelstellingen en praktische uitvoering.
 • Combineer je een “dingen voor elkaar krijgen” mentaliteit met sterke communicatieve en adviesvaardigheden.
 • Ben je communicatief sterk, zowel in het Nederlands als in het Engels.