1,2 miljoen Nederlanders draaien soms of regelmatig nachtdiensten. Zij werken minimaal een uur lang tussen middernacht en 6 uur ‘s ochtends. Dit gebeurt in de zorg, bij de politie, in de horeca en de transportwereld.
’s Nachts werken heeft negatieve gevolgen voor de gezondheid., zowel op korte als lange termijn. Nachtwerkers zijn tijdens hun dienst bijvoorbeeld minder alert en zijn vaker betrokken bij bedrijfsongevallen. Ze lopen ook een verhoogd risico op diabetes type 2, overgewicht en hart- en vaatziekten. Dit komt onder meer door de verstoring van de biologische klok. De biologische klok reguleert allerlei lichaamsprocessen zoals de hormoonhuishouding, zodat de processen op het juiste moment plaatsvinden. Daarom hebben mensen een dag- en nachtritme van ongeveer 24 uur.
Vanwege dat dag- en nachtritme is ons lichaam ingesteld om overdag actief te zijn en ’s nachts te slapen. Door ’s nachts te werken raakt de biologische klok verstoord en raken lichaamsprocessen ontregeld. Een van die processen is de aanmaak van insuline: door ‘s nachts te eten wordt overdag minder insuline aangemaakt waardoor de bloedsuikerspiegel stijgt. Uiteindelijk kan dit bijdragen tot een hoger risico op suikerziekte.
Werknemers kunnen zelf proberen het negatieve effect van nachtdiensten te verminderen bijvoorbeeld gezond te eten tijdens de dienst. Geen roze koeken, maar producten met vezels en eiwitten, groente en fruit, kaas en noten. Een powernap (max. 20 minuten) halverwege de nacht kan ook helpen om aan het einde van de dienst nog alert te zijn. In een Duitse fabriek werden de diensten verdeeld op basis van de voorkeur van werknemers. Ochtendmensen hoefden geen nachtdiensten meer te draaien en avondmensen geen ochtenddiensten. Beide partijen sliepen beter. Moeten ochtendmensen toch ‘s nachts werken dan kan het zinvol zijn om al voor de dienst even te slapen.
Bron: Volkskrant 13.02.2024.