Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Nieuwe regels voor gsm-gebruik achter het stuur

Voortaan mag je je toestel enkel gebruiken als het in een geschikte houder zit. Als bestuurder handenvrij bellen met de gsm op de schoot wordt dus verboden. Voor wie zich niet aan de nieuwe regel houdt, gelden strengere straffen: ongeoorloofd gebruik van mobiele apparatuur tijdens het rijden is voortaan een overtreding van de derde graad.

 

Afleiding door gsm- of smartphonegebruik aan het stuur is een van de grote “killers in het verkeer. Naast de gsm of smartphone zijn er tegenwoordig echter tal van andere apparaten met een scherm die bestuurders kunnen afleiden en daardoor het risico op ongevallen aanzienlijk kunnen verhogen. Het vroegere artikel 8.4 in de wegcode, dat het gebruik van mobiele telefoons aan banden legde, wordt daarom uitgebreid tot het gebruik van alle mobiele toestellen met een scherm.

De nieuwe regel bepaalt dat je als bestuurder geen mobiel elektronisch apparaat met een scherm mag “gebruiken, vasthouden noch manipuleren, tenzij het in een daartoe bestemde houder aan het voertuig bevestigd is”. De regel geldt niet wanneer je voertuig geparkeerd is of stilstaat volgens de bepalingen in de wegcode.

Concreet betekent het dat je als bestuurder niet meer mag bellen terwijl je smartphone los op je schoot, op de middenconsole of op de passagierszetel ligt. Ook het gebruik van je smartphone voor navigatie of als muziekspeler wordt verboden, tenzij het toestel vastgeklikt is in een houder. Hetzelfde geldt voor andere mobiele apparatuur met een scherm, zoals gps-toestellen of mediaspelers.

Niet alleen de regel op zich wordt strenger, er komen ook hogere boetes voor wie zich er niet aan houdt. Ongeoorloofd gebruik van mobiele apparaten tijdens het rijden wordt een overtreding van de derde graad. Wie wordt betrapt, riskeert een onmiddellijke inning van 174 euro plus administratieve kosten. Bij dagvaarding voor de politierechtbank kan de rechter boetes opleggen van 240 tot 4000 euro, en ook een verval van het recht tot sturen behoort tot de mogelijkheden.

Bron: VSV.