Delen op facebook
Delen op twitter
Delen op linkedin

Publicatie niet-bindende richtlijnen veiligheids- en gezondheidssignalisatie

Deze richtlijnen zijn bedoeld om de relatie tussen Richtlijn 92/58/EEG (omgezet in de codex boek III titel 6 Veiligheids- en gezondheidssignalering) en de huidige ISO-norm 7010 te verduidelijken. In de richtlijnen worden verschillende juridische aspecten van Richtlijn 92/58/EEG uitgelegd en worden de minimumvereisten gedefinieerd met betrekking tot uithangborden die moeten worden gebruikt om informatie over veiligheid en gezondheid op het werk te verstrekken.

Het belangrijkste besluit is dat de Richtlijn 92/58/EEG en de norm ISO 7010 elkaar niet tegenspreken maar eerder aanvullen.

Soms zijn er wel grote verschillen tussen de norm ISO 7010 en de reglementaire pictogrammen uit de Richtlijn 92/58/EEG of de codex welzijn op het werk.

Kijken we bijvoorbeeld naar de pictogrammen om een nooduitgang aan te duiden, dan lopen de ‘wettelijke’ figuren naar de deur toe en staan de figuren uit de norm al in de deuropening afgebeeld. Let op, op het eerste gezicht lijkt het dat de wettelijke pictogrammen in zwart wit afgebeeld worden. Niets is minder waar, deze dienen ook in wit op groene achtergrond uitgevoerd te worden.

Om de pictogrammen van de ISO 7010 te kunnen raadplegen kan je surfen naar https://www.iso.org/obp/ui. Geef dan de zoekterm “ISO 7010” en klik op “graphical symbols”.

Meer informatie: Non-binding Guidelines Regarding Directive 92/58/EEC – Safety and health signs at work | OSHA Europe.

Bron: OSHA Europe.