Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Scannen in het magazijn: dit zijn de voordelen

Scannen in een magazijn heeft veel voordelen. Zo zorgt scannen onder andere voor het optimaliseren van de voorraad en vergroten van de leverbetrouwbaarheid. Toch maakt het midden- en kleinbedrijf (mkb) nog altijd in minstens 40 procent van zijn magazijnen niet of nauwelijks gebruik van scanapparatuur.

De wereld raakt steeds meer vertrouwd met scannen. Bijna iedereen heeft in de supermarkt weleens zelf zijn boodschappen gescand, waardoor wachten in een lange rij bij de kassa niet meer nodig is. Maar ook op het vliegveld zorgt een scan van de label aan de koffer ervoor dat de bagage daadwerkelijk op de band ligt na aankomst op de bestemming. Tenminste, als alles goed gaat.

Ook in het magazijn heeft scannen vele voordelen. Naast dat het zorgt voor het optimaliseren van de voorraad en vergroten van de leverbetrouwbaarheid, voorkomt het zoeken en controleren en verbetert dit de doorlooptijden. Hiermee bespaart een bedrijf tijd en dus geld.

Voor gebruik in magazijnen bestaan er al jaren prima scanapparatuur en andere voorzieningen. Toch staat een flink deel van de mkb-bedrijven daar nog huiverig tegenover. Wanneer als een product in het magazijn eenmaal gescand is, kun je met die informatie nog veel meer doen. Neem alleen al de realtime-informatie. Van het betrokken voorwerp is dan bekend waar het is gemaakt, van welk materiaal, wat de prijs ervan is, wanneer het is binnengekomen, hoeveel eenheden er in een verpakking zitten en ga zo maar door. In een goed georganiseerd magazijn is het bovendien bekend wáár in het gebouw het voorwerp precies ligt en hoeveel er nog in voorraad zijn. Als het laatste voorwerp besteld is, wordt dat meteen doorgegeven aan de website.

Wat je uiteindelijk wilt bereiken is dat als een klant een order plaatst, je de keten van levering meteen in gang zet. De order komt het systeem binnen en dat zet meteen een informatiestroom op gang die vooruitloopt op je goederenstroom. Het bewuste artikel (of een hele pallet daarvan) wordt opgezocht in het magazijn en de transporteur krijgt alvast een seintje. Je kunt zelfs, als het om export gaat, de douanedocumenten alvast laten opstellen en aan de douane melden dat er wat aankomt. Je doorlooptijden worden stukken sneller en je belast je medewerkers minder, want een tweede controle is bij scannen niet nodig.

Dat laatste komt doordat, door te scannen, de basis van de magazijnvoorraad is vastgelegd. Eenmaal goed gescand is alles over een bepaald product bekend: waar het staat, wat de kleur ervan is, wie het heeft gefabriceerd, en ga zo maar door. Handmatige controles achteraf zijn dan overbodig. Dat bespaart tijd en geld.   

Bron: evofenedex.