Delen op facebook
Delen op twitter
Delen op linkedin

Specialist Procesveiligheid – IJmuiden

Introductie

Tata Steel staat aan het begin van de grootste ‘once in a lifetime’ programma’s allertijden. Naast de ‘business as usual’, het produceren van staal, lopen er ambitieuze programma’s zoals:

 • De waterstof route die gaat bijdrage om Tata Steel IJmuiden volledig CO2 vrij te maken voor 2050 waarin de ontwikkeling van deze nieuwe technieken centraal staan.
 • Een roadmap om Tata Steel IJmuiden duurzaam in haar omgeving te laten opereren. Dit programma behelst stikstofreductie en het reduceren van stof-, geur- en geluidsoverlast voor de directe omgeving.
 • Innoveren in nieuwe geavanceerde staalsoorten, en de assets die hiervoor nodig zijn, voor de producten van de toekomst.

https://tatasteel.steelsimvr.com/milieu_leefomgeving/?utm_source=organic&utm_medium=facebook&utm_campaign=rmpvideo&fbclid=IwAR3KyDMVtCc4FZj6-AuZ7vbQGWyPzkGsys32KcTlIG5LjbSoUbOnUpad_Tk

Organisatie

Projecten van deze grootte gaan gepaard met een grote diversiteit aan uitdagingen. Dit vergt veel van jouw kennis en ervaring om hier de juiste oplossingen voor te bedenken.

Wat ga je doen?

Tata Steel IJmuiden heeft een ambitieuze roadmap opgesteld voor de komende jaren om onze CO2 uitstoot drastisch te verminderen. Een van de onderdelen van deze roadmap is het project Heracles. Heracles omvat de realisatie van een compleet nieuwe fabriek (Direct reduced Iron installatie) die de vervanging zal worden voor een van de Hoogovens, een van de Kooksfabrieken en een gedeelte van de Pelletfabriek. Het realiseren en de in bedrijfname van deze nieuwe fabriek volgt een zeer ambitieuze planning. De realisatie wordt uitgevoerd door de engineeringsafdeling. De afdeling HSSE Procesveiligheid zal mede zorg moeten dragen dat alle onderdelen die nodig zijn voor een soepele en veilige inbedrijfname van deze nieuwe fabriek geregeld zijn. Voor deze rol zoeken wij op korte termijn extra ondersteuning. Als Specialist Procesveiligheid ben je onderdeel van de subafdeling Process Safety binnen de afdeling Health, Safety, Security & Environment (HSSE). HSSE is verantwoordelijk voor optimalisatie van de normen en concepten op het gebied van gezondheid, veiligheid en milieu.

Functie

Als Specialist Procesveiligheid:

 • Draag je zorg dat alle procesveiligheidsaspecten voor de bedrijfsvoering geïnitieerd en opgeleverd worden. Denk hierbij aan het integreren van alle documentatie in het Veiligheidsrapport, het vertalen van de HAZOP’s naar bowties voor de gebruiksfase, het inrichten van barrière management, het zorgdragen dat procesveiligheidsstudies afgestemd zijn op de op te stellen noodplannen, het opleiden van nieuwe personeelsleden van deze nieuwe fabriek op het gebied van procesveiligheid.
 • Draag je zorg dat alle aspecten van de BRZO-wetgeving geborgd worden in het project (het veiligheidsbeheersysteem).
 • Ben je een sparringpartner voor de engineeringsafdeling waar het de operationele aspecten van de nieuwe installatie aan gaat.
 • Neem je als expert deel aan interne en externe thematafels waarbij ook toezichthouders zoals Omgevingsdienst en Nederlandse Arbeidsinspectie deelgenoot zijn.
 • Ben je de spil tussen het engineeringsteam, de toekomstige operationele organisatie van Heracles en de afdeling HSSE Procesveiligheid.
 • Ben je een sparringpartner voor het projectteam waar het actueel procesveiligheidsbeleid van Tata Steel aangaat.
 • Draag je mede zorg dat alle aspecten van Assetintegrity goed geborgd zijn in het project.

Functie-eisen

Herken jij jezelf hierin?

Dit is een dynamische en hectische veiligheidsfunctie waarin je zowel een adviserende als een controlerende als een uitvoerende rol hebt en daarom vragen we wel wat van je:

 • Je hebt minimaal een afgeronde hbo-opleiding, bij voorkeur in een technische richting.
 • Je hebt minimaal 8 jaar aantoonbare ervaring binnen procesveiligheid.
 • Je kent de ontwikkelingen in het vakgebied bijzonder goed en weet deze om te zetten naar thema’s, doelstellingen en praktische uitvoering.
 • Je combineert een “dingen voor elkaar krijgen” mentaliteit met sterke communicatieve en adviesvaardigheden.
 • Je weet prioriteiten te stellen en hoofd- en bijzaken van elkaar te scheiden.