Delen op facebook
Delen op twitter
Delen op linkedin

Veiliger en gezonder werken in het magazijn?

Vier op de vijf distributiecentra/magazijnen hebben vorig jaar veiligheids- en gezondheidsregels overtreden. Dat blijkt uit een recent rapport van de Nederlandse Arbeidsinspectie (NLA) over haar bevindingen bij ruim tweehonderd distributiecentra/magazijnen in Nederland. Ondanks de toegenomen aandacht voor gezond en veilig werken is er dus op dit gebied nog veel werk aan de winkel. Maar hoe pak je dit aan en zorg je voor een veiligheidsaanpak die werkt?

Investeren in een gezonde en veilige werkomgeving zorgt niet alleen voor meer productiviteit, maar heeft ook een positieve impact op de bedrijfscontinuïteit en medewerkerstevredenheid.  

Als werkgever ben je verplicht om te zorgen voor een gezonde en veilige werkomgeving voor je medewerkers. Dit kan best een uitdagend project zijn dat niet van de ene op de andere dag is gerealiseerd. Een stappenplan met enkele basisprincipes op een rij die bij een integrale veiligheidsaanpak niet mogen ontbreken.

In 5 stappen naar een gezond en veilig magazijn. 

Stap: 1: Analyse. Stap 2: Aanpakken van risico’s. Stap 3: Zorg voor draagvlak. Stap 4: Veiligheidscultuur creëren. Stap 5: Evaluatie.

Het opstellen, uitvoeren en borgen van een veiligheidsaanpak vraagt om kennis, kunde, draagvlak en geduld van de gehele organisatie. Knip het hele traject daarom op in meerdere kleine projecten, zodat het werkbaar en haalbaar blijft, het magazijn moet immers blijven draaien. Vier ook kleine successen en leer van fouten.

Bron: evofenedex.