Elke ouder weet wel dat water gevaarlijk is voor hun jonge kind. Maar wat veel ouders niet weten, is dat kinderen geluidloos en snel kunnen verdrinken. Al in een laagje van 10 cm diep. Vooral kinderen met een migratieachtergrond zijn vaker slachtoffer van verdrinking en dat moet veranderen.
Veel jonge nieuwkomers en hun ouders zijn niet opgegroeid in de buurt van water en weten daardoor minder over de risico’s. Hierdoor zijn ze zich niet voldoende bewust van de gevaren van water en overschatten ze hun eigen zwemvaardigheid. En net als veel Nederlandse ouders denken ze dat een kind gaat spartelen en schreeuwen als het kopje onder gaat, maar dat gebeurt niet. Ze zakken geluidloos onder water. Met alle gevolgen van dien.
Vanuit het Nationaal Plan Zwemveiligheid ontwikkelde VeiligheidNL speciale voorlichting om ouders van jonge kinderen meer bewust maken van dit risico. Deze voorlichting was tot nu toe alleen beschikbaar in het Nederlands. Maar gezien het verhoogde risico bij kinderen met een migratieachtergrond, heeft VeiligheidNL de voorlichting in samenwerking met het COA vertaald in 9 andere talen.
De vier belangrijkste adviezen om verdrinking bij jonge kinderen te voorkomen.
Als ik in de buurt ben van water:
- Dan zorg ik dat ik mijn kind altijd kan zien.
- Dan laat ik mij nergens door afleiden.
- Dan blijf ik zo dichtbij dat ik mijn kind kan aanraken.
- Dan loop ik nooit even weg bij mijn kind.
De 4 van Veilig in en om water, zijn nu dus beschikbaar in diverse talen.
Bron: Veiligheid.nl.