Delen op facebook
Delen op twitter
Delen op linkedin

Vrijstellingen Limited Quantities (LQ) en 1000-punten uitgelegd

Ondernemers die kleine hoeveelheden gevaarlijke stoffen vervoeren kunnen onder meer in aanmerking komen voor de ADR-vrijstellingen Limited Quantities (LQ) en de 1000-punten regeling. Maar wat betekenen deze vrijstellingen en wanneer kom je hiervoor in aanmerking?

Het ADR kent een aantal vrijstellingsregelingen. Met een vrijstelling kunnen gevaarlijke stoffen worden vervoerd zonder dat alle ADR-voorschriften van toepassing zijn. Van welke vrijstelling een ondernemer gebruik kan maken, hangt af van een aantal zaken: om welke gevaarlijke stoffen het gaat en de hoeveelheid gevaarlijke stoffen per verpakking en in totaal die zij vervoeren en waarvoor ze worden gebruikt.

De afkorting LQ staat voor Limited Quantities (LQ), gelimiteerde hoeveelheden als bedoeld in het ADR. Een verpakking die valt onder de LQ-vrijstellingen is te herkennen aan een ruitvormig kenmerk, op de punt staand, met een zwarte boven- en onderkant en een witte rand in het midden. Het kenmerk moet zijden hebben van minimaal 100 mm. Als de verpakking te klein is voor deze afmeting mag het kenmerk worden verkleind tot zijden van 50 mm. Op voorwaarde dat het duidelijk zichtbaar blijft. Op het witte deel kan de Letter Y voorkomen. Dit wordt gebruikt in de luchtvracht. 

In ADR-sectie 1.1.3.6 is een vrijstellingsregeling opgenomen voor het vervoer van verpakte gevaarlijke stoffen in beperkte hoeveelheden per voertuig: de zogenoemde 1000-punten regeling. Het maximum per voertuig is afhankelijk van de stoffen die worden vervoerd. Met behulp van de zogenoemde 1000-puntentabel kun je berekenen of de vrijstellingsregeling van toepassing is. 

Bron: evofenedex.