Als jij en je collega’s zoveel last hebben van de warmte op het werk dat jullie er gezondheidsklachten door krijgen of niet goed kunnen functioneren, probeer dat met je leidinggevende te bespreken. Elke werkgever is verplicht om te zorgen voor een gezonde en veilige werkomgeving en moet dus ook zorgen voor een werkomgeving die niet ongezond warm is. Het kan inderdaad zo zijn dat het bedrijf extra maatregelen moet nemen om jou en je collega’s te beschermen tegen de warmte.
Om bedrijfsongevallen en productiviteitsverlies door hitte op de werkvloer te voorkomen, kun je denken aan de volgende maatregelen:
- Voorbereiding – Houd rekening met de weersverwachting en maak een hitteplan;
- Neem pauzes – Korte pauzes (2-5 min/uur) kunnen gezondheidsrisico’s verminderen;
- Drink voldoende – Zorg dat drinkwater altijd beschikbaar is via aftappunten, waterflessen etc.;
- Pas het werk aan – Plan werk in de zon en zwaar werk op koelere momenten van de dag;
- Pas kleding aan – Zorg voor uniformen of beschermende bedrijfskleding die los, luchtig en ademend is.
Het EU-programma voor onderzoek en innovatie, HEAT-SHIELD, heeft een Work Heat Action Plan (WHAP) en Infographics gemaakt. Deze zijn er voor diverse sectoren en in verschillende talen.
- Download het Work Heat Action Plan.
- Download the Infographics.
Heb je het probleem aangekaart bij je werkgever, maar zonder resultaat? Dan zijn er nog meer opties:
- Bespreek het met de ondernemingsraad of met de preventiemedewerker. Zij kunnen de situatie met de werkgever bespreken.
- Neem contact op met de arbodienst van jouw bedrijf. Daar kun je de situatie dan uitleggen en de arbodienst kan dan de situatie ter plaatse beoordelen.
In het uiterste geval kun je ook contact opnemen met de NLA. Zij kunnen beoordelen of de werkplek te heet is. Ook kan de hulp worden ingeschakeld van een vakbond.
Of het te warm is om te werken hangt van verschillende factoren af. Het gaat niet alleen om de temperatuur. Maar ook bijvoorbeeld om de luchtvochtigheid, kleding en hoe fysiek zwaar het werk is spelen een rol.
Iemand merkt het vaak snel genoeg wanneer de warmte ongezond is. Hij of zij kan dan bijvoorbeeld last krijgen van hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid of kramp. Het is belangrijk dat iedereen het werk zonder gezondheidsklachten kan doen. De werkgever moet werknemers daarom beschermen tegen de risico’s van werken in de warmte. Deze risico’s op de werkvloer, dus ook werken in de warmte, moeten in een RI&E komen te staan. In het plan van aanpak staat dan hoe je werkgever die risico’s gaat aanpakken.
De Arbowetgeving geeft niet specifiek aan wanneer het te warm is om te werken. In de wet staat wel dat werknemers geen schade aan de gezondheid mogen krijgen door de temperatuur op de arbeidsplaats. Er zijn ook wetenschappelijke normen die aangeven wanneer het ongezond warm is.
Bron: SER.