Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Wat verwachten we van digitalisering in 2024?

Hoe kan men anders dan te beginnen met kunstmatige intelligentie (AI). Over generatieve AI, zoals ChatGPT, is al veel geschreven en over implicaties is al veel nagedacht. De ontwikkelingen rondom AI staan ook dit jaar naar alle verwachtingen niet stil. Zo is men in Brussel nog bezig met het afmaken van AI-Act.

Het demissionaire kabinet bezig met een visie op generatieve AI en op internationaal niveau kwam een eerste rapport uit van een adviesorgaan van de VN. Naast de verwachte ontwikkelingen van kunstmatige intelligentie zelf, is er dit jaar dus ook veel te doen bij de wetgevers omtrent AI.

Behalve kunstmatige intelligentie krijgt ook de wetgeving met betrekking tot digitalisering veel aandacht. Onlangs bereikten wetgevers in Brussel op grote lijnen een overeenkomst over de zogenaamde Verordening cyberweerbaarheid. Deze verordening stelt bepaalde eisen aan software- en hardware producten op de Europese interne markt. Zij moeten voldoen aan specifieke cyberveiligheidseisen. Nadat de wet getekend is zullen fabrikanten van software- en hardware producten 36 maanden hebben om zich hierop voor te bereiden.

Daarnaast gingen de Europese wetgevers in november definitief akkoord met een verordening die uiteindelijk leidt tot een vrijwillige Europese digitale identiteit. Ook de nationale overheden in de Europese Unie hebben dus veel werk te doen in 2024.

Ook op nationaal en individueel niveau staat Nederland voor uitdagingen op het gebied van digitalisering. De overheid constateert dat Nederlanders gemiddeld gezien digitaal vaardig zijn, maar dat het internet wel een belangrijke bron van ongelijkheid is. Ook dit zijn onderwerpen waar dit jaar aan gewerkt wordt. Dit blijkt bijvoorbeeld uit de werkagenda ‘waarde gedreven’ van de overheid waarin het verschillende actiepunten identificeert om digitalisering voor iedereen te laten werken. Tot slot gaat op 1 maart 2024 de derde editie van de maand van de digitale fitheid van start, waarin diverse tools worden aangeboden om te werken aan digitale vaardigheden en digitaal welzijn.

Bron: SER.